Grensoverschrijdende, winstgevende en duurzame samenwerking in energie


maandag 8 juni 2015

De Nederlandse gemeente Emmen en de Duitse gemeente Haren (Ems) onderzoeken vormen van samenwerking op het gebied van duurzame energie in de grensregio. Het doel is om hier -op termijn- een zelfvoorzienende energieregio te realiseren waar lokaal geproduceerde energie ook lokaal wordt gebruikt.
Onder de naam SEREH, Smart Energy Regio Emmen-Haren, vonden al twee bijeenkomsten plaats. Komende week, op 10 juni, overleggen de SEREH-partners over kansrijke projecten.

De Duitse gemeente Haren (Ems) heeft een overschot aan duurzame energie en is op zoek naar afnemers hiervoor. De gemeente Emmen heeft opdracht van het rijk om 95,5 megawatt windenergie mogelijk te maken en zoekt daarnaast naar andere vormen van duurzame energie.

Win-win
In december ondertekenden de beide gemeenten, Universiteit Twente, energieleverancier Enexis en Landgoed Scholtenszathe een intentieverklaring om de mogelijkheden voor een slimme energieregio te onderzoeken. Woensdag 10 juni overleggen de partijen samen met Energieleverancier RWE en
Ondernemers-vereniging Emsland over concrete en kansrijke projecten. Deze samenwerking moet een (economische) win-win situatie opleveren voor alle partijen.

Opslag en uitwisseling
Een intelligent systeem van energie-uitwisseling (smart grid) moet ervoor zorgen dat vraag en aanbod van de verschillende energiebronnen op elkaar worden afgestemd. Als er ergens een energieoverschot is, sluist het systeem dit door naar een plek waar een tekort is. Naast de technische
realisatie van de samenwerking (hoe sluit je de verschillende energienetwerken op elkaar aan) is de opslag van duurzame energie een belangrijk onderwerp. Nu is dat nog niet efficient mogelijk, waardoor veel energie verloren gaat.

Grensoverschrijdend
De grensoverschrijdende samenwerking maakt het project uniek en voegt een extra dimensie toe. Energienetwerken op elkaar laten aansluiten is niet eenvoudig, nog afgezien van alle wet- en regelgeving in beide landen. Om dit goed in kaart te brengen, wordt gedacht aan een proeftuin of een
pilot-project. Mogelijkheden zijn een grensoverschrijdend warmtenet of een gezamenlijk, grensoverschrijdend bedrijventerrein.

Met de bijeenkomst van 10 juni wordt de eerste, orienterende fase van de samenwerking afgesloten. Dan wordt ook duidelijk welke projecten concreet zullen worden opgepakt.

Europa
De Europese Unie wil minder afhankelijk zijn van externe energieleveranciers en een toonaangevende rol spelen op het gebied van energietechnologie en -innovatie. Het SEREH-project draagt bij hieraan bij. Voor de uitvoering van de concrete projecten zullen dan ook Europese subsidies worden
aangevraagd.