Regelingen compensatie chronisch zieken


(08-06-2015)

De financiele regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg en Cer) zijn met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. De gemeenten kregen de opdracht om zelf regelingen in te voeren om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen.

Welke regelingen voert de gemeente Druten in?

1. Financiele tegemoetkoming op grond van de Wmo
Heeft u een langdurige indicatie voor een voorziening op grond van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Wlz (Wet langdurige zorg) of Awbz (Algemene wet bijzondere ziektekosten) en is uw inkomen beneden een bepaalde grens? Dan ontvangt u een financiele tegemoetkoming op grond van de
Wmo ter hoogte van EUR 250,-.
In 2015 ontvangt u eenmalig een extra bedrag van EUR 75,-, vanwege het vervallen van Cer.
2. Financiele tegemoetkoming op grond van de bijzondere bijstand
Komt u niet in aanmerking voor de Wmo tegemoetkoming? Dan zijn er twee nieuwe regelingen op grond van de bijzondere bijstand.
A. We verstrekken een tegemoetkoming van maximaal EUR 100,- op grond van de bijzondere bijstand voor het verplicht eigen risico zorgverzekering.
B. We verstrekken een tegemoetkoming van maximaal EUR 100,- voor kosten van de medicijnen voor eigen rekening.

Om voor deze regelingen in aanmerking te komen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor deze regelingen geldt ook een inkomensgrens. De voorwaarden vindt u hieronder.

Aanvraag in laatste kwartaal kalenderjaar

U vraagt deze regelingen aan in het laatste kwartaal van elk kalenderjaar. Vanaf 1 oktober staat het aanvraagformulier op de website van de gemeente Druten www.druten.nl. Wanneer u de antwoordkaart van het CAK heeft opgestuurd, informeren wij u persoonlijk over de nieuwe regelingen en het
aanvragen ervan.

Voorwaarden financiele tegemoetkoming op grond van de Wmo.

Om voor de financiele tegemoetkoming op grond van de Wmo in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

* U moet in het bezit zijn van een indicatie voor een voorziening op grond van de Wmo, Awbz (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) of Wlz (Wet Langdurige Zorg) van minimaal 26 weken in het kalenderjaar;
* Heeft u alleen een CVV (Collectieve vervoerspas) en geen indicatie voor een andere voorziening (die hierboven genoemd worden)? Dan komt u niet in aanmerking;
* Bent u in het bezit van een indicatie voor een individuele voorziening op grond van de Jeugdwet die voor 1 januari 2015 op grond van de Awbz werd verstrekt, van minimaal 26 weken in het kalenderjaar? Dan komt u in aanmerking.
* Er gelden inkomensgrenzen. Wij nemen als uitgangspunt het jaarinkomen van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor u de regeling aanvraagt. Heeft u een inkomen boven deze grens, dan komt u niet in aanmerking.

EUR 21.354,- voor een alleenstaande jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
EUR 15.084,- voor een alleenstaande ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd.
EUR 26.743,- voor een echtpaar (beide) jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
EUR 21.044,- voor een echtpaar (een of beide) ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd.

* Bent u jonger dan 18 jaar, dan komt u toch in aanmerking voor de regelingen. Dan geldt het inkomen van uw ouder(s).

Voorwaarden tegemoetkoming op grond van bijzonder bijstand

Om voor de bijzondere bijstand tegemoetkoming verplicht eigen risico zorgverzekering in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

* U heeft aantoonbaar gedurende minimaal 3 aaneengesloten jaren, voorafgaand aan het jaar van aanvraag, het volledig verplicht eigen risico voldaan aan de zorgverzekeraar.
* U voldoet aan de draagkrachtregels voor bijzondere bijstand.

Om voor de bijzondere bijstand tegemoetkoming kosten van medicijnen in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

* Uw medicatie is voorgeschreven door een arts;
* Uw medicatie is bedoeld voor een gebruiksperiode van langer dan 6 maanden en de medicatie komt deels voor vergoeding in aanmerking op grond van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
* U voldoet aan de draagkrachtregels voor bijzondere bijstand.

Meer informatie?

Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente via telefoonnumer (zes cijfers): 14 0487.

* Beleidsnota compensatie chronisch zieken
* Beleidsregels maatregelen compensatie chronisch zieken