Draag-Weer-Wit-Week

Aandacht voor een onderschat medisch probleem

Van maandag 8 t/m vrijdag 12 juni is het Draag-Weer-Wit-Week. Voor het derde achtereenvolgende jaar houden ziekenhuizen in heel Nederland dan voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren per e-mail of chat over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

Er zijn vrouwen die met een gerust hart een witte jeans dragen tijdens hun menstruatie. Maar een grote groep durft dit niet. Zo'n 20% van de vrouwen heeft namelijk last van hevig menstrueel bloedverlies (menorragie), blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland gaat het om maar liefst 800.000 vrouwen. Veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken, bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. De exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen, maar om risico's uit te sluiten is het wel belangrijk onderzoek te laten doen.

Soms is veel gewoon te veel

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groeien vrouwen er in mee. Zij beseffen niet dat het om een medisch erkende aandoening gaat, waarvoor meerdere eenvoudige medische behandelingen bestaan. Zodat lichte kleding dragen weer wel een optie is. Schaamte speelt nog te vaak een rol. Te weinig vrouwen stappen daardoor naar de (huis)arts of gynaecoloog. Terwijl hevig bloedverlies een zeer grote impact op iemands leven kan hebben, lichamelijk, psychisch en sociaal.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de derde editie van de landelijke Draag-Weer-Wit-Week wordt aandacht gevraagd voor dit onderschatte, medische probleem. In tientallen ziekenhuizen in heel Nederland worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden door gynaecologen, waarbij volop gelegenheid is vragen te stellen. Een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen en data en tijdstippen is te vinden op www.draagweerwit.nl.

Spreekuur per e-mail en chat

Naast deze voorlichtingsbijeenkomsten op locatie organiseert een aantal ziekenhuizen ook online spreekuren. Op www.draagweerwit.nl zijn de mailadressen te vinden waarnaar vragen kunnen worden gemaild. Tijdens de e-mailspreekuren worden deze vragen direct beantwoord. Ook is het tijdens de Draag-Weer-Wit-Week mogelijk op speciale chat-spreekuren online vragen te stellen aan de gynaecoloog. De data en tijdstippen voor deze chatspreekuren zijn te vinden op www.draagweerwit.nl.

Start: 5 juni Den Bosch

De opening van de Draag-Weer-Wit-Week is op vrijdag 5 juni in Den Bosch. Op de Markt is dan van 10.00 tot 14.00 uur een informatiebus te vinden. In die bus is onder meer gynaecoloog Jan Willem van der Steeg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aanwezig om antwoord te geven op alle vragen over hevig menstrueel bloedverlies.