CODA Paper Art 2015 onder grote belangstelling geopend

CODA Paper Art 2015 werd gisteren onder grote belangstelling geopend door Carin Reinders, directeur van CODA Museum Apeldoorn. CODA Paper Art 2015 biedt - letterlijk en figuurlijk - alle ruimte biedt aan de installaties, het ruimtelijk werk en een bijzondere selectie sieraden van 42 kunstenaars uit binnen- en buitenland, die papier en karton centraal stellen in hun werk.

Papier is een fantastisch materiaal dat kunstenaars al eeuwenlang inspireert tot het creeren van indrukwekkende kunstwerken. De structuur, textuur, de uiteenlopende eigenschappen en de eindeloze mogelijkheden van papier verwonderen en inspireren. De Indiase kunstenaar Himanshu Agrawal, bekend van immens grote papierwerken voor reclamecampagnes van Canon, Toyota en Audi, realiseerde speciaal voor CODA Paper Art 2015 een hert - iconisch voor de Veluwe - van 6 meter hoog dat bezoekers in CODA Museum verwelkomt.

Daar waar Agrawal de kracht van zijn papieren objecten vindt in grootte en omvang van het werk, zoekt de Brits-Ierse kunstenaar Rogan Brown het - letterlijk - op veel kleinere schaal. Zijn verfijnde werken zijn niet groter dan een hand en zijn een weergave in papier van bacterien en microben die in petrischaaltjes gekweekt worden. Met een aantal van deze kleine werken maakt hij een grotere wandinstallatie voor CODA Paper Art.

De natuur als inspiratiebron of uitgangspunt is in grote veelzijdigheid vertegenwoordigd in CODA Paper Art 2015. Het mysterieuze masker met boommotief Behind the Gates van de Amerikaanse kunstenaar Phillip Valdez siert niet alleen het affiche van deze Paper Art editie, maar hij maakte voor CODA Paper Art 2015 ook het nieuwe masker Angelic Host. Het werk van de Britse Julie Dodd zijn zonder uitzondering een reactie op de gevolgen van klimaatverandering en het verdwijnen van de bossen wereldwijd. Haar ruimtelijk werk Lungs of the world uit gerecyclede paperbacks is een goed voorbeeld. Zo bedreigend als het verhaal dat dit werk vertelt ook is, zo wonderschoon en aantrekkelijk is het tegelijkertijd door de uitvoering ook. Dodd maakt voor CODA Paper Art 2015 een aantal boomstronken van papier en karton die geplaatst zijn op het glooiende, groene dak van CODA Museum.

Naast het eerdergenoemde werk van Julie Dodd, Himanshu Agrawal, Rogan Brown en Phillip Valdez maakt ook de Nederlandse kunstenaar Berdien Nieuwenhuizen bijzonder nieuw werk voor CODA Paper Art 2015. Boven de ingang van CODA Centrale Bibliotheek bevestigt zij de vleugel van Ikaros. Deze monumentale installatie verbeeldt de menselijke hoogmoed uit de Griekse mythe over de vader Daidalos en zijn zoon Ikaros. Daidalos waarschuwt zijn zoon om met de omgebonden vleugels niet te hoog te vliegen. Maar Ikaros slaat de waarschuwing in de wind en komt te dicht bij de zon. De was in zijn zelfgemaakte vleugels smelt waardoor hij neerstort en verdrinkt.

Exposerend kunstenaars

BEELDENDE KUNST

Frank Asnes, Gunjan Aylawadi, Silvia Beltrami, Diana Beltran Herrera, Anne-Mieke Boonstra, B.J. Birza, Rogan Brown, Sophie Cardin, Julie Dodd, Sarah Frost, Chris Gilmour, Jacob Hashimoto, Orukami Himanshu Agrawal, Meg Hitchcock, Li Hongbo, Nina Lindgren, Tracy Luff, Berdien Nieuwenhuizen, Lisa

Nilsson, Andy Singleton, Eric Standley, Richard Sweeney, Erin Turner, Phillip Valdez, Maud Vantours, Wang Lei

SIERADEN

Attai Chen, Anne Finlay, Georgina Howling, Hanna Liljenberg, Suska Mackert, Jeremy May, Francine Oeyen, Ritsuko Ogura, Tine de Ruysser, Michihiro Sato, Janna Syvanoja, Lauren Vanessa Tickle, Myung Urso, Flora Vagi, Ingeborg Vandamme, Li-Chu Wu