Patienten met bottumor niet gebaat bij extra behandeling met interferon

Onderzoekers van het LUMC hebben meegewerkt aan een wereldwijde studie die uitzocht of 18 maanden extra behandeling met interferon na de standaardbehandeling de uitkomst kan verbeteren van patienten met osteosarcoom, een vorm van botkanker. Dat blijkt niet het geval. De resultaten van de EURAMOS-1 trial laten zien dat behandeling met het middel interferon bij patienten met osteosarcoom niet zinvol is. Verder onderzoek naar de behandeling van deze patientgroep is gewenst om de langetermijneffecten van de standaardbehandeling en nieuwe behandelingen in kaart te kunnen brengen.

Interferon

Ons lichaam maakt zelf interferon aan, de werkzame stof in de aanvullende chemotherapie. In eerdere kleinere studies is reeds aangetoond dat dit middel goed zou kunnen helpen tegen sommige vormen van kanker. In de EURAMOS-1 studie werd interferon wekelijks geinjecteerd onder de huid in de hoop uitzaaiingen te voorkomen. De gemiddelde leeftijd van mensen die meededen aan de studie was 14 jaar. De resultaten waren helaas niet beter in de groep die interferon kreeg.

Standaardbehandeling met MAP

Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij kinderen en jongvolwassenen. Per jaar wordt de diagnose zo'n 20 keer gesteld in Nederland. De standaardbehandeling is intensieve chemotherapie met drie soorten medicatie, de zogenaamde MAP (methotrexate, doxorubicine and cisplatin), gevolgd door een operatie en verdere chemotherapie met MAP. De resultaten, die op 1 juni zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology, gelden voor voor de patienten van wie de tumor goed reageerde op chemotherapie voor hun operatie.

EURAMOS-1 is de grootste studie ooit uitgevoerd ter wereld. Het LUMC was het een na grootste centrum in deze studie. Dit laat zien dat het mogelijk is om in internationaal samenwerkingsverband ambitieuze onderzoeken uit te voeren die belangrijke vragen beantwoorden over zeldzame ziekten.

Lees ook het Engelstalige nieuwsbericht op de website van het MRC Clinical Trials Unit (MRC CTU) van het University College London.