Dansgala 'Free To Move' voor spierziekten

Na succesvolle eerdere edities opent op 3 september het dansgala Free To Move voor de derde keer het Nederlandse dansseizoen in Den Haag. Tijdens deze avondvullende voorstelling in het splinternieuwe Scheveningse Zuiderstrandtheater zijn nagenoeg alle grote dansgezelschappen te zien nog voordat ze in het theater staan. Samuel Wuersten, artistiek directeur van Holland Dance stelt net als voorgaande jaren het programma van Free To Move samen. De inzet van alle dansers is geheel belangeloos. Van ieder verkocht kaartje van 25 euro gaat 23 euro direct naar het Prinses Beatrix Spierfonds voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Free to Move 2015

De brede varieteit aan dansgezelschappen op een avond maakt Free To Move zo speciaal en tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek. Naast verschillende bekende dansgezelschappen biedt komende editie speciale bijdragen van de ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, Jan Kooijman en van de winnaars van het dansprogramma Everybody Dance Now 2015: Afrovibes. Free To Move is in een mum van tijd een begrip geworden in de danswereld en bij dansliefhebbers. Jan-Ite de Ruijter, directeur Prinses Beatrix Spierfonds: "Het verschil tussen dansers en mensen die een spierziekte hebben, kan bijna niet groter zijn. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans"

Ambassadeur Jan Kooijman

Jan Kooijman had een succesvolle carriere als danser, maar in 2008 besloot hij zich volledig toe te leggen op zijn andere passie: acteren en presenteren. In 2013 raakte hij via Samuel Wuersten in contact met Jan-Ite de Ruijter, directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Sindsdien is Jan ambassadeur van het Spierfonds en heeft hij behoorlijk wat kennis opgedaan over spierziekten en spierziektepatienten ontmoet. "De gesprekken met patienten raken me diep. Het zijn vaak jonge mensen, van wie je weet dat hun situatie alleen maar slechter wordt. Maar zonder uitzondering kijken al deze patienten vooral naar wat ze nog wel kunnen en niet naar wat ze niet meer kunnen. De kracht die zij uitstralen is inspirerend. Gezonde spieren zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat besef is er zowel bij mij als bij de top van de Nederlandse dansers die geheel belangeloos aan Free To Move meedoen."