Hoogleraar Epidemiologie koninklijk onderscheiden

Prof. Jan Vandenbroucke is bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Wethouder Robert Strijk van de gemeente Leiden speldde hem vrijdagmiddag de bijbehorende versierselen op in het Groot Auditorium van het Academiegebouw.

De van oorsprong Belgische Jan Vandenbroucke studeerde in Leuven en promoveerde in Rotterdam. Vanaf 1986 heeft hij zijn carriere als klinisch epidemioloog vanuit het LUMC vorm gegeven. Hij is een van de grondleggers van evidence based medicine en heeft in grote mate bijgedragen aan de klinische epidemiologie zoals we die nu in Nederland kennen. Hij wordt geprezen als inspirerend wetenschapper en vernieuwend methodoloog. "Een rolmodel voor meerdere generaties epidemiologen", aldus de wethouder.

Het onderzoek van de hoogleraar Klinische Epidemiologie bevond zich op het grensvlak van wetenschap en maatschappij. Zo onderzocht hij met zijn medewerkers het tromboserisico bij gebruik van de derde-generatie-anticoncipetiepil en de invloed van de farmaceutische industrie op gynaecologen.

KNAW-hoogleraar

Er is nationaal en internationaal veel erkenning voor het werk van Jan Vandenbroucke. Zo was hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen en is hij in 2006 op grond van zijn verdiensten voor de KNAW benoemd tot KNAW-hoogleraar. Verder behoorde Vandenbroucke vele jaren tot de Advisory Board van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Zijn afscheidscollege werd vrijdag druk bezocht.