Herontwikkeling Groenmarkt

De Groenmarkt, gelegen tussen Marnixstraat en Singelgracht krijgt twee nieuwe woningblokken. Dit keer niet met binnentuinen zoals gebruikelijk in veel woningblokken in de binnenstad, maar twee losse woningblokken die als het ware binnenste buiten zijn gekeerd. Zo genieten niet alleen bewoners van groen en sfeer, maar ook voorbijgangers.

Waar voorheen groente over de Singelgracht werd aangevoerd voor de verkoop in de stad, zullen twee woonblokken ontstaan met in totaal 40 woningen. Hiervan zijn 13 levensloopbestendige sociale huurwoningen in een cluster voor mensen die in een beschermde woonomgeving willen of moeten wonen. Begin 2014 schreef stadsdeel Centrum een wedstrijd uit voor de herontwikkeling van de Groenmarkt. HBB Ontwikkeling (HBB Groep) en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling wonnen met hun plan voor twee heel verschillende woningblokken. Het Marnixstraatblok wordt door hen omschreven als een klassiek, kloek en bescheiden bakstenen gebouw dat als vanzelfsprekend in het 19e eeuwse stadsgezicht past. Het andere blok, aan de Singelgracht, is eigentijds, met veel variatie, groen en licht. Er zijn balkons en uitbouwtjes in verschillende stijlen en grootte. De ontwikkelaar verwacht dat gierzwaluw, mus, vleermuis en bij zich ook graag huisvest in het nieuwe blok. Het dak is bijzonder, met een spectaculair duinlandschap en natuurbad voor opvang, reiniging en hergebruik van regenwater.

De Groenmarkt is nu nog in gebruik als tijdelijke huisvesting van het woonzorgcentrum Bernardus. Nadat de bewoners zijn verhuisd naar de nieuwbouw van Bernardus wordt de tijdelijke huisvesting voor de zomer van 2016 afgebroken.

Voordat de bouw kan starten, moet de projectontwikkelaar een definitief bouwplan maken en moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Stadsdeel Centrum overlegt tegelijkertijd met omwonenden en de projectontwikkelaar over hoe de openbare ruimte er uit moet komen te zien. De verwachting is dat op zijn vroegst eind 2016 zal worden gestart met de bouw.

Globale planning Groenmarkt

Tijdvak Activiteit

Juni - september 2015 Opstellen concept-ontwerp bestemmingsplan

Oktober 2015 Inspraak(avond) over concept-ontwerp bestemmingsplan

November 2015 - januari 2016 Verwerken inspraakreacties en opstellen ontwerp bestemmingsplan

Februari - maart 2016 Terinzagelegging ontwerp bestemmingsplan (6 weken); indienen zienswijze mogelijk

Inspraak(avond) over ontwerp inrichtingsplan openbare ruimte

April - juni 2016 Verwerken zienswijzen en vaststellen bestemmingsplan

Verwerken inspraakreacties en vaststellen inrichtingsplan openbare ruimte

Juli - augustus 2016 Terinzagelegging vastgesteld bestemmingsplan (6 weken); instellen beroep bij Raad van State mogelijk

September/oktober 2016 Verlenen omgevingsvergunning (vroegste mogelijkheid)

December 2016 Start bouw (vroegste mogelijkheid)

December 2016 - mei 2018 Uitvoering bouw

Vanaf mei 2018 Inrichten openbare ruimte