Ganzen 'nekbreekapparaat' illegaal

Middel staat niet in Flora- en faunawet
Den Haag, 8 juni 2015 - De Dierenbescherming is van mening dat het apparaat, dat in Gelderland door het bedrijf V&T Faunabeheer in opdracht van de Faunabeheereenheid Gelderland wordt ingezet om ganzen te doden door ze de nek te breken, illegaal is. Het middel komt niet voor op de lijst van middelen om dieren te doden in de Flora- en faunawet en mag daarom volgens de dierenwelzijnsorganisatie ook niet worden ingezet. De Dierenbescherming heeft dit via een brief aan de Provincie Gelderland laten weten en heeft er melding van gedaan bij de NVWA en hen gevraagd erop toe te zien dat het apparaat niet wordt gebruikt.

Verleden week werd bekend dat de Faunabeheereenheid Gelderland het bedrijf V&T Faunabeheer had ingeschakeld om in opdracht van de provincie 1600 ganzen te doden. Het bedrijf heeft daarvoor een speciaal apparaat ontwikkeld dat de dieren doodt door hun nek te breken. De Dierenbescherming is erg geschrokken van deze ontwikkeling. Niet alleen vindt de organisatie het doden van ganzen niet nodig, er zijn diervriendelijkere alternatieven, maar ze doden door hun nek te breken veroorzaakt een leed dat buitengewoon dieronvriendelijk en daarom ethisch niet verantwoord is.

Illegaal

In de Flora- en faunawet worden, onder artikel 5 van het Besluit beheer en schadebestrijding, middelen aangewezen die gebruikt mogen worden voor het vangen en doden van dieren in het kader van schadebestrijding. Het nieuwe 'nekbreekmiddel' van V&T Faunabeheer valt daar niet onder en is volgens de Dierenbescherming dan ook illegaal. Ze heeft de Provincie Gelderland gevraagd om het besluit om ganzen te doden door het breken van nekken in te trekken. Ook de NVWA, toezichthouder op de uitvoer van de Flora- en faunawet, is op de hoogte gesteld en bij hen is een handhavingsverzoek uitgezet om het gebruik van het illegale 'nekbreekmiddel' per direct te stoppen.

Vergassen

Naast het doden van ganzen door hun nekken te breken heeft de provincie ook toestemming verleend om ganzen te vergassen. Ook hiervan vraagt de Dierenbescherming aan de provincie om ermee te stoppen. Ze wijst de provincie op haar 'Aanbevelingen Provinciaal Dierenwelzijnsbeleid' waarin een hoofdstuk is opgenomen met een alternatieve ganzenaanpak die en diervriendelijker is en een duurzaam effect heeft.