Start tweede selectieronde voor specialisten Technische Hulpverlening


12 juni 2015

CrailoDe komende vrijdagen en zaterdagen is het druk op het oefencentrum van Crailo. Dan gaan 207 brandweermannen en -vrouwen op voor de tweede selectieronde Specialisme Technische Hulpverlening (STH). De eerste selectiedag is vandaag, vrijdag 12 juni, de laatste is op zaterdag 11 juli.

In deze tweede selectieronde - de eerste ronde was de brievenselectie - worden de deelnemers uitgebreid getest op competenties als samenwerking, werken onder druk, doorzettingsvermogen en initiatief durven nemen. De prestaties worden zowel in teamverband als op individueel niveau getoetst.

Advies

De vijf veiligheidsregio's, die gezamenlijk dit eerste landelijke specialisme ontwikkelen, leveren de waarnemers voor deze selectieronde. Zij werken met speciale scoringslijsten. Aan het eind van de dag vindt een terugkoppeling plaats aan de deelnemers en krijgen de vijf regionale
selectiecommissies een advies per deelnemer. Op basis van dit advies kunnen de commissies een besluit nemen of iemand wel of niet door kan gaan voor het vervolgtraject: vakbekwaam worden.

Zorgvuldigheid

Theo Uffink, werkzaam bij de Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio's van het IFV, cooerdineert de werving en selectie. "Ik vind het best spannend wat er nu gebeurt. Het is de eerste keer dat we een selectie op zo'n grote schaal oppakken. Elke selectiedag zal precies hetzelfde
moeten bieden aan de deelnemers. Dat geldt ook voor de terugkoppeling en onze adviezen aan de verschillende commissies. Zorgvuldigheid is wat mij betreft het sleutelwoord."

Maatwerk

Voor het vakbekwaamheidstraject is nu een ontwikkelgroep opgezet. Deze groep ondersteunt de Brandweeracademie bij het ontwikkelen van maatwerk voor de deelnemers die na deze ronde door kunnen. Naast onderwijsdeskundigen en een afvaardiging uit de projectgroep STH nemen ook inhoudsdeskundigen
van USAR.NL en het Duitse THW (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk) deel aan de ontwikkeling van het vakbekwaamheidstraject.

Operationeel

Het streven is om eind 2015 de teams operationeel te hebben. Een STH-team bestaat uit: een teamleider, plaatsvervangend teamleider, vijf reddingswerkers en twee logistieke ondersteuners. Het vakbekwaamheidstraject voor de teamleden start na de zomerperiode.

Twee scenario's

De STH-teams worden vooralsnog ingezet voor scenario's als instortingen van bijvoorbeeld gebouwen of tunnels waarbij slachtoffers onder het puin liggen of zich bevinden op plekken die zeer moeilijk en onveilig zijn om te benaderen. Als tweede scenario biedt het STH hulp bij complexe
treinincidenten, waarbij slachtoffers bekneld zitten.

Meer informatie over de stand van zaken van het eerste landelijke specialisme is te vinden op: www.brandweernederland.nl/sth.

naar boven

Kijk voor meer informatie ook op pagina 2 in het katern van mei:

e.issuu: katern mei 2015