Herinrichting Geleenbeekdal Nuth - Schinnen - Beek van start - Roer ..


Herinrichting Geleenbeekdal Nuth - Schinnen - Beek van start

Vanaf 15 juni 2015 tot begin 2016 wordt ca. 3 km Geleenbeek en het omliggende landschap in de gemeenten Schinnen, Nuth en Beek opnieuw ingericht. Deze herinrichting is onderdeel van het project `Ontwikkeling Geleenbeekdal'. Dit omvat de herinrichting van ca. 20 km Geleenbeek en zijbeken van de
bron in Benzenrade tot Sittard. Het project draagt bij aan een natuurlijker landschap met meer ruimte voor de Geleenbeek, grotere waterveiligheid, natuurontwikkeling, landschapsherstel, cultuurhistorie en recreatie.

In maart 2015 zijn de voorbereidende werkzaamheden, in de vorm van het rooien van de beplanting, reeds uitgevoerd. Vanaf medio juni 2015 start de uitvoering. De werkzaamheden duren ongeveer 7 maanden.

Werkzaamheden Geleenbeekdal

Het gaat hierbij onder andere om:

* Graafwerkzaamheden voor de nieuwe bedding van de beek en de aanleg van poelen.
* Herstel van de historische loop van de Geleenbeek en realisatie van een natuurlijker watersysteem. Dit bevat meer buffercapaciteit en een robuuster profiel.
* Het rooien van bestaande en aanplanten van nieuwe beplanting.
* Verwijderen van de huidige betonnen beekloop en aanbrengen stapelmuren.
* Aanleg en herstel van wandel- en fietspaden, o.a. op het oude mijnspoor.
* Aanbrengen van hekwerken.
* Plaatsen van informatieborden.

Tijdens de werkzaamheden zijn de gebieden rondom de Geleenbeek en op het voormalige mijnspoor beperkt toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Overlast voor recreanten en bewoners wordt tot een minimum beperkt, enige hinder is echter niet uit te sluiten. We vragen daarvoor begrip.

De werkzaamheden worden archeologisch en ecologisch begeleid. Op deze manier worden de bestaande historische en natuurwaarden bij de uitvoering van de werkzaamheden zo veel mogelijk beschermd.

Achtergronden en voorbereiding

De herinrichting van het Geleenbeekdal is een onderdeel van het landschapsproject 'Ontwikkeling Geleenbeekdal'. Op deze manier ontstaat een aaneengesloten groen-blauw lint in Zuid-Limburg dat de natuurgebieden uit de regio's Parkstad en Westelijke Mijnstreek ecologisch, hydrologisch en
recreatief met elkaar verbindt.

Natura 2000

De Geleenbeek loopt door bijzondere natuurgebieden (Natura 2000). Bij de uitwerking van de plannen is hier rekening mee gehouden en worden de huidige natuurwaarden beschermd en de bestaande natuurgebieden uitgebreid. In het kader van de waterveiligheid en het inspelen op de
klimaatveranderingen is de toekomstige waterhuishoudkundige situatie nauwkeurig berekend en wordt de beek breder. Tevens is onderzoek gedaan naar archeologie, de bodemkwaliteit en de aanwezigheid van explosieven in de gebieden.

In Heerlen (tussen de A76 en Hoensbroek) en Nuth (Platsbeek) zijn de werkzaamheden in dit kader vrijwel afgerond waardoor er nu een prachtig natuurlijk beekdallandschap is gerealiseerd.

Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de projectpartners Waterschap Roer en Overmaas, gemeente Schinnen, gemeente Nuth, gemeente Beek, provincie Limburg, Regiovisie Westelijke Mijnstreek, Stadsregio Parkstad Limburg en het Europees Landbouwfond voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.

Meer informatie

Op de website www.geleenbeekdal.nl kunt u meer informatie over het project vinden en de visie achter de integrale ontwikkeling, de deelnemende partijen, nieuwsberichten en de concrete uitvoeringsprojecten raadplegen.