Bermonderhoud in Roermond


Bermonderhoud in Roermond

De bermen in Roermond worden op verschillende manieren onderhouden: De meeste bermen worden gemaaid, een klein aantal wordt door schapen begraasd. Maaien gebeurt 1, 2 of 3 keer per jaar, afhankelijk van waar de berm ligt. Bij het onderhouden van bermen houdt de gemeente rekening met de Flora
en Faunawet, de veiligheid, de belangen van de landbouw en uitvoerbaarheid. Dat vertaalt zich naar de manier van onderhoud , de jaarlijkse frequenties en de periode van uitvoering van het maaiwerk.

In onderstaand overzicht zijn de verschillende jaarlijkse maaifrequenties en de bijbehorende periode waarin gemaaid wordt.

Bermen 3x maaien

Voornamelijk langs hoofdwegen een smalle strook direct grenzend aan de weg. Het maaisel wordt direct geruimd. Uitvoering:
1e maaibeurt tussen 11 mei en 29 mei.
2e maaibeurt tussen 20 juli en 7 augustus
3e maaibeurt tussen 19 oktober en 6 november

Bermen 2x maaien

Voornamelijk langs secundaire wegen waar 2x per jaar maaien acceptabel is. Vanuit oogpunt van natuurwaarden blijft waar mogelijk het maaisel 5 tot 10 dagen liggen. Zaden kunnen hierdoor rijpen en zich verspreiden. Uitvoering:
1e maaibeurt tussen 1 juni en 10 juli.
2e maaibeurt tussen 1 september en 9 oktober

Bermen 1x per jaar in het najaar maaien

Voornamelijk langs wegen het acceptabel is om maar eenmaal per jaar in het najaar te maaien. Vanuit oogpunt van natuurwaarden blijft waar mogelijk het maaisel 5 tot 10 dagen liggen. Zaden kunnen hierdoor rijpen en zich verspreiden. Uitvoering: Tussen 21 september en 9 oktober

Schapenbegrazing

Een deel van de bermen wordt door schapen begraasd. Schapenbegrazing vindt voornamelijk plaats in brede aaneengesloten gras- en kruidachtige bermvegetaties. Schapenbegrazing bevordert de soortenrijkdom en verhoogt de natuurwaarden en biedt kansen voor de ontwikkeling van planten en dieren.

Schapenbegrazing 3x per jaar begrazen;
Uitvoering: Tussen april en november (uitvoeringstijdstippen varieren in verband met verschillen in groeikracht van grassen en kruiden door weersinvloeden)