Hoe DNA helpt pneumokokkenziekte te bestrijden (Promotie)

Hoe DNA helpt pneumokokkenziekte te bestrijden (Promotie)

Datum

vrijdag 12 juni 2015

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

mevrouw drs. A.J.H. Cremers

Promotor(es)

De heer prof. dr. P.W.M. Hermans

Copromotor(es)

De heer dr. J.G. Ferwerda, De heer dr. ing. A.L. Zomer

Subtitel

Molecular characterization of adult pneumococcal carriage and disease. Containing the course of pneumococcal encounters

Beschrijving

De bacterie Streptococcus pneumoniae, de pneumokok, is wereldwijd de belangrijkste verwekker van long- en hersenvliesontsteking, en veroorzaakt jaarlijks 1.6 miljoen doden. Cremers bekeek of genetische analyse van pneumokokkeninfecties kan bijdragen aan verbetering van strategieen in het voorkomen, vaststellen en behandelen van pneumokokkeninfecties in volwassenen. Zij toonde aan dat onder gezonde volwassenen, het oppikken van de pneumokok in de neus-keelholte (het voorstadium van ziekte) vaker voorkwam in een uitgebalanceerde flora, en dat de pneumokok alleen voorkwam in lage hoeveelheden. Mogelijk hebben gezonde volwassenen juist baat bij dit tijdelijke dragerschap van een lage concentratie pneumokokken, omdat het hun immuniteit oppept.

Voorts beschrijft Cremers een nieuwe mogelijkheid om snel pneumokokken-DNA in patientenbloed te detecteren. Ook toonde ze aan dat het gericht behandelen van pneumokokkeninfecties met smal-spectrum antibiotica veilig is, onafhankelijk van de ernst van ziekte. Deze gerichte antibiotische behandeling is essentieel in de strijd tegen antibioticaresistentie.

Biografie

Amelieke Cremers (1986) studeerde Geneeskunde in Nijmegen en behaalde haar artsexamen in 2010. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Kindergeneeskunde van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut RIMLS. Na een jaar werkzaam te zijn geweest bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, beoogt zij momenteel een opleiding tot Medisch Microbioloog.