Rijkswaterstaat verleent vergunning Heveahaven


Sandra Steeghs

Stichting Heveahaven wil een jachthaven realiseren met 49 ligplaatsen. Hiervoor was een vergunning van Rijkswaterstaat nodig. Deze heeft Rijkswaterstaat nu verleend.

Dit betekent dat op de locatie van de huidige passantenhaven bij het stuw- en sluizen complex Driel een nieuwe jachthaven wordt gerealiseerd. Hoogstwaarschijnlijk is deze voor de zomer van 2016 klaar.

In 2012 heeft de Stichting Heveahaven de gemeente Renkum benaderd met het idee om een jachthaven te realiseren. De gemeente vond dit een goed initiatief en heeft meegedacht hoe dit initiatief concreet vorm te geven. Wethouder Erik Heinrich: "Erg fijn te horen dat de vergunning verleend is. Als
gemeente willen we graag de toeristische recreatieve band van onze dorpen met de rivier versterken. Wij verwachten dat dit initiatief hier zeker aan zal bijdragen."

Aanpassing huidige situatie

Bij het stuw- en sluizen complex Driel wordt de huidige passantensteiger verlengd en aangepast. De jachthaven biedt ruimte voor 49 ligplaatsen, waarvan minimaal 5 passantenplaatsen en is geschikt voor pleziervaartuigen van 5 tot 15 meter. Op drukke momenten is er een havenmeester aanwezig.
Naast de aanleg van ligplaatsen, zal de Stichting Heveahaven op termijn, en bij voldoende belangstelling, ook andere voorzieningen gaan aanleggen zoals walstroom, een drijvend clubgebouw en fietsverhuur.

Impuls voor het toerisme

De jachthaven biedt niet alleen mogelijkheden voor watersportende inwoners. Voor passanten is het door de ligging achter het rem- en scheidingswerk een uitstekende plek om te overnachten.

Heveahaven heeft minimaal 5 passantenplekken. Hoogzomer zijn de vaste ligplaatsen doorgaans niet allemaal bezet, dan zijn het er meer. In de nieuwe jachthaven zal de toegestane verblijfsduur met overnachting van passanten worden verlengd. Dit zal een positief effect hebben op het toerisme
binnen onze gemeente.

Meer informatie over dit initiatief is te vinden op www.heveahaven.nl.