Brandweerpost Buren rukt uit bij reanimaties


Vanaf juni 2015 gaat de brandweerpost Buren uitrukken bij meldingen van reanimaties binnen het verzorgingsgebied van de post. De brandweer start de reanimatie op in afwachting van een ambulance. Het ambulancepersoneel neemt na aankomst de reanimatie over van de brandweer.

Alle medewerkers van de groep Buren zijn opgeleid om te reanimeren met behulp van een automatisch externe defibrillator (AED). Bij melding van een mogelijke reanimatie in de kernen Asch, Buren, Erichem, Kerk-Avezaath en Zoelen wordt de brandweer gealarmeerd.

De AED is een apparaat waarmee in bepaalde gevallen het hart weer op gang kan worden gebracht. Dit apparaat is gebruiksvriendelijk en na een korte opleiding kan iedereen er mee werken. Brandweerlieden worden ook jaarlijks getraind en bijgeschoold in het gebruik. Het uitrukken met de AED gaat
vanaf juni 2015 van start.

Zodra een melding van een mogelijke hartstilstand binnenkomt op de gemeenschappelijke meldkamer (GMK), kan de centralist de brandweer oproepen. De brandweer is in veel gevallen eerder ter plaatse zijn dan een ambulance. Wel worden er bij reanimaties altijd twee ambulances naar de plaats
incident gestuurd om het incident over te nemen. De brandweer kan in dat geval het ambulancepersoneel ondersteunen.

Binnen het brandweercluster Buren-Culemborg rukken de posten Lienden, Maurik en Beusichem al langere tijd uit voor mogelijke reanimaties. De post Culemborg start hiermee na de zomervakantie.