Koenders wil homohuwelijk in hele EU

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) wil zich in de Europese Unie hard maken voor erkenning van het huwelijk tussen partners van gelijk geslacht. Dit zei hij vandaag in de Kamer tijdens een debat naar aanleiding van de Mensenrechtenrapportage 2014, die hij vorige week naar de Kamer stuurde. De rapportage geeft een overzicht van de buitenlandse activiteiten van het kabinet in 2014 op het gebied van de mensenrechten.

In 15 van de 28 EU-lidstaten is het huwelijk tussen partners van gelijk geslacht niet toegestaan. Minister Koenders: 'In onze Europese Unie is het niet te begrijpen dat in zoveel lidstaten LGBTI's nog steeds niet met elkaar kunnen trouwen. Een sterk staaltje discriminatie in een Unie die prat gaat op gelijke behandeling van haar burgers. Het zou goed zijn als we daaraan snel eensgezind een positieve wending geven. Ik ga daarover in overleg met mijn collega's in het kabinet'.

De minister sprak met de Kamer ook over persvrijheid. Voor Koenders is dit een prioriteit in zijn mensenrechtenbeleid, ook in landen die gebukt gaan onder geweld, zoals Syrie en Oekraine. 'In een oorlogssituatie is de waarheid een van de eerste slachtoffers. Het is belangrijk dat burgers in die omstandigheden kunnen beschikken over objectieve informatie', aldus de minister. Daarom steunt hij bijvoorbeeld RNW Media, een van de weinige organisaties die de afgelopen jaren op grote schaal objectieve informatie hebben verspreid in Syrie.

In Oekraine gaat Koenders een project steunen van het Institute for War and Peace Reporting. Daarin zullen journalisten uit heel Oekraine - ook de Krim - getraind worden in journalistiek, waarbij de nadruk ligt op reportages over het conflict in Oost-Oekraine en de hervormingsagenda van de Oekraiense overheid. Dit tweejarige project heeft tot doel accurate, objectieve en neutrale berichtgeving in Oekraine te verhogen, zodat de bevolking beter is geinformeerd over politiek en wetgeving en ontwikkelingen in het oosten van Oekraine. 'Goede en betrouwbare informatie is uiteindelijk van belang voor de totstandkoming van een duurzaam en stabiel Oekraine', zegt Koenders. 'Het gaat hier nadrukkelijk niet om counterpropaganda. Het maakt deel uit van onze mensenrechtenstrategie die nadruk legt op vrijheid van meningsuiting en veiligheid van journalisten. Het belang van een gezonde, onafhankelijke journalistieke sector in Oekraine is evident.'

In het debat met de Kamer kwamen ook de arbeidsomstandigheden van de werknemers in de bouw voor het WK in Qatar aan de orde. Koenders zei dat Nederland binnenkort een conferentie over de veiligheid en het welzijn van werknemers in de bouw zal organiseren met het Nederlandse bedrijfsleven in Qatar en het organiserend comite WK 2022. Ook zal hij tijdens het Voorzitterschap van de EU volgend jaar met de Qatarse autoriteiten een evenement organiseren voor Europese bedrijven om de noodzaak te bespreken van het onderschrijven van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Bovendien wil hij een bezoek brengen aan Qatar om ook over dit onderwerp de dialoog aan te gaan.