Smart oplossingen gezocht voor de meest innovatieve Olympische Spelen ooit | RVO.nl

In de zomer van 2020 vinden in Tokio de Olympische en Paralympische Spelen plaats. Om betrokken te zijn in de planning en ontwikkeling voor dit grootste event, heeft de Nederlandse ambassade in Japan een uitgebreid kansenrapport laten opstellen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Het rapport geeft een overzicht van de belangrijkste Japanse en internationale stakeholders en identificeert een reeks commerciele kansen voor innovatieve bedrijven en smart producten en diensten.

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder andere via het netwerk van ambassades.

Kansen voor verschillende sectoren

De Japanse uitdagingen - en dus de Nederlandse kansen - voor een succesvol Tokyo2020 liggen vooral op de volgende terreinen:

* smart urban en coastal design (onder ander het Olympisch Dorp en Tokyo Bay Area)

* smart materialen en beveiligings-IT voor (tijdelijke) gebouwen en stadions

* fietsinfrastructuur

* cyber security

* indoor sportmaterialen en -vloeren

* hernieuwbare energie, vooral systemen rondom waterstof

* horticultuur: langbloeiende planten en bloemen

* architectuur & design voor de hotels en andere verblijfsaccomodaties

Belangstelling Japan voor Nederlandse oplossingen

Het kansenrapport is een follow-up van het Staatsbezoek aan Japan in oktober 2014. De Koning en Koningin en een reeks hoge vertegenwoordigers van het Tokyo2020 Organiserend Comite hadden toen een speed-date met een reeks Nederlandse bedrijven op het gebied van fietseninfrastructuur, stadionbouw, urban design, kunstgras, en mediadiensten.

In mei 2015 hield de ambassade een seminar waar wederom een aantal Nederlandse bedrijven zich presenteerden. Daar bleek grote belangstelling vanuit de Japanse publieke en private sector voor de unieke oplossingen en innovatieve ideeen van het Nederlandse mkb. Dit wijst er op dat Japan open staat voor internationele samenwerking om zo de meest innovatieve Olympische Spelen ooit te organiseren.

Zie ook de info over Tokyo2020 onder sectorinformatie.

Opvragen kansenrapport

Het kansenrapport is specifiek bedoeld voor Nederlandse bedrijven in de bovengenoemde (sub)sectoren. U kunt het rapport opvragen door een e-mail te sturen naar de Nederlandse ambassade in Tokio:

E TOK-EA@minbuza.nl

De ambassade behoudt zich het recht voor het rapport alleen te sturen aan bedrijven in benoemde (sub)sectoren.