Museum Klok & Peel zet de toon tijdens Boschparade

Klokje uit Asten op boot Iksperiment

Op 18, 20 & 21 juni vaart kunstenaarscollectief Iksperiment uit Tilburg mee tijdens de jaarlijkse Boschparade door de Zuid-Willemsvaart in 's Hertogenbosch. Samen met zo'n twintigtal andere boten varen zestien zingende mannen op de boot mee tijdens de parade, die dit jaar voor de vijfde keer plaats vindt. Voor het lied dat ze gaan zingen gebruikt het collectief een klok in G van Museum Klok & Peel.

De deelnemende boten worden niet motorisch aangedreven maar bewegen zich voort op een andere manier. Iksperiment gaat dit doen met ladders waar men in klimt. Deze zijn verbonden aan kettingen die op hun beurt weer tandwielen aandrijven.

Naast het klim spektakel klinkt er het lied, geschreven door Sabine de Laat en gecomponeerd door Gijs van Schijndel. Voor de uitvoering van het lied kreeg Iksperiment een tip om een klok te lenen van Klok & Peel. Museum Klok & Peel heeft de ambitie om Klok te verbinden met muziek in de breedste zin van het woord. Zo vonden er onlangs in Asten verschillende concerten en festivals plaats van beiaardmuziek in combinatie met andere muziek. Dus wilde het museum graag meewerken aan dit initiatief.

Pjotr Eijkenboom die namens Iksperiment de klok kwam ophalen in Asten, was erg enthousiast over de samenwerking met het museum. Wellicht een mooie aanleiding voor ook een muzikaal evenement in Klok & Peel. Museum Klok & Peel houdt eind juni haar Kruidendagen, in de zomer is on de Oranjerie in de Museumtuin een Brabant Paviljoen ingericht en eind augustus vinden de Oosterse Dagen plaats.