Minister Kamp ontvangt onderzoeksagenda van TKI BBE

Minister Kamp van Economische Zaken ontving op 4 juni de nieuwe onderzoeksagenda van TKI BBE. De agenda beschrijft de wijze waarop vanuit de topsectoren de komende 8 tot 12 jaar wordt gewerkt aan de realisatie van een biobased economy in Nederland.

De agenda bevat 4 programmalijnen die de rode draad voor nieuwe biobased ketens vormen. Naast energie komen, door technische ontwikkelingen, toepassingen als chemische bouwstenen en materialen onder andere voor verpakkingen steeds dichterbij. Verbindingen tussen sectoren zijn essentieel.

Kernwoord is biocascadering. Bij biocascadering wordt uitgegaan van zoveel mogelijk waardevolle verbindingen uit biomassa te halen voordat de overblijvende stroom wordt aangewend voor energiewinning.

Zonne-energie

Het TKI BBE zet zich in om op korte termijn tot een efficientere inzet van biomassa voor energie en materialen te komen. Op de langere termijn ziet TKI BBE belangrijke kansen voor solar capturing, het rechtstreeks omzetten van zonne-energie in chemische bouwstenen. Daarbij is Nederlandse

expertise cruciaal om zonne-energie veel efficienter te gebruiken.

Economisch rendement

De onderzoeksagenda kwam tot stand in nauw overleg met het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en de overheid. Tegelijk met de ontwikkeling van de agenda hebben de kennisinstellingen (DLO, ECN en TNO) een strategie opgesteld die aansluit op de onderzoeksagenda. NWO gebruikt de

onderzoeksagenda voor haar wetenschapsagenda die eind dit jaar gereed is. Op deze manier ontstaat een naadloze aansluiting tussen de ambities van TKI BBE en de strategie van de kennisinstellingen.

Rol van RVO.nl

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert het programma Biobased Economy uit in opdracht van en samen met het ministerie van Economische Zaken. RVO.nl verbindt de biobased activiteiten van een groot aantal programma's vanuit een overkoepelende overheidsvisie op de Biobased Economy.