TTIP en de Nederlandse gezondheidszorg

De onderhandelingen over TTIP zijn zoals bekend al enige tijd bezig. In het onderhandelingsmandaat is opgenomen dat een aantal terreinen bij voorbaat is uitgezonderd van de onderhandelingen. Naast zaken als sociale voorzieningen, watervoorziening en defensie, is opgenomen dat publieke gezondheidszorg geen onderdeel mag worden van de afspraken die in TTIP worden opgenomen.

Probleem is echter dat volgens de Europese definities Nederland (als enige land in Europa) geen publieke gezondheidszorg kent, maar een privaat stelsel heeft. Het is dus maar de vraag of ons zorgstelsel uitgesloten is van de onderhandelingen. Zeker aangezien in het mandaat ook staat vermeld dat er specifieke voorwaarden opgesteld moeten worden aan onder andere "pharmaceuticals and other health industries". Dit suggereert dat gezondheidszorg wel onderdeel van de onderhandelingen zijn (sterker nog: moeten zijn), en dat alleen publieke gezondheidszorg uitgesloten is. Het zou daarom zomaar kunnen zijn dat de onderhandelaars afspraken maken, met enkel in het hoofd de private gezondheidszorg die bovenop de publieke stelsels komen, terwijl vervolgens onbedoeld de gehele Nederlandse zorgmarkt voor Amerikaanse zorgondernemers en verzekeraars open wordt gesteld.

Het CDA vindt dat onwenselijk. Amerikaanse zorgverzekeraars hebben geen goede naam en het is ook sterk de vraag of het wenselijk is dat Amerikaanse zorginstellingen de concurrentie kunnen aangaan met bijvoorbeeld Nederlandse ziekenhuizen. Het mag niet zo zijn dat de onderhandelaars van de EU dit over het hoofd zien. Het CDA roept de minister op om er voor te zorgen dat expliciet wordt opgenomen dat zowel publieke als private zorgsystemen buiten de afspraken in het kader van TTIP worden gehouden. De minister gaf aan dat de regering zich ervoor inzet dat de Nederlandse gezondheidszorg niet onder TTIP valt. Het CDA blijft dit nauwgezet volgen, omdat de oppositie wel vaker met dit soort zaken overvallen is.

Trefwoorden

* TTIP

* gezondheidszorg

* Hanke Bruins Slot