Oskam: Veiligheidsbeleid is achilleshiel van Rutte II geworden

Het veiligheidsbeleid van dit kabinet is niet langer de trots, maar de achilleshiel van Rutte II. Dat zei woordvoerder Peter Oskam tijdens de bespreking van het jaarverslag van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Aangiftebereidheid

Het eerste dat opvalt uit het jaarverslag van de politie is dat de bereidheid van burgers om aangifte te doen, terugloopt. De meldings- en aangiftebereidheid vertoont sinds 2005 een dalende trend. In vergelijking met 2005 is de meldingsbereidheid met 10% gedaald en de aangiftebereidheid met 20%. Daarnaast daalt ook nog eens het oplossingspercentage. Dat is twee keer slecht nieuws in het jaarverslag van de Nationale Politie.

Ophelderingspercentage

Het ophelderingspercentage (misdaad die opgelost wordt) schommelt al jaren rond de 25%. 2014 zit op 24,6%. Dat is net iets beter dan in 2013, maar nog steeds lager dan in 2012, 2011, 2010 en 2009. We kunnen niet anders dan verwachten dat dit de komende jaren zal verslechteren. Dit kabinet heeft namelijk besloten de helft van alle politiebureaus, zo'n tweehonderd, te sluiten. Agenten moeten maar vanuit de auto werken, is het devies van de minister. Dit is noch in het belang van de burger, noch in het belang van de agent. Het CDA maakt zich vooral zorgen over de regio's waar de grootste gaten zullen ontstaan. Dat zal vooral in het Oosten en Noorden van Nederland zijn, waar straks veel gemeenten zijn zonder politiebureau of met slechts een steunpunt (een loket dat beperkt open is).

Politievrijwilligers

Het CDA heeft tijdens het debat ook nog speciaal aandacht gevraagd voor de politievrijwilligers. De vereniging van deze bijzondere vrijwilligers luidt de noodklok over het gebrek aan erkenning, waardering en het feit dat het ministerie de afspraken niet nakomt.

Oskam: `de vrijwilligers raken zo ontzettend gedemotiveerd, terwijl ze juist geprezen moeten worden. Al die vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage omdat ze allemaal hun eigen kennis en ervaring meebrengen. Dit moeten we juist koesteren.

Je ziet dat in tegenstelling tot de doelstelling het aantal vrijwilligers eerder daalt dan groeit, we moeten dit tij zo snel mogelijk keren.'

Bezuinigingen

Wat de CDA-fractie betreft blijft het meest heikele punt op het veiligheidsterrein dat Rutte II forse bezuinigingen blijft doorvoeren. Zo heeft de AIVD de afgelopen twee jaar haar beste mensen moeten wegbezuinigen, waardoor noodgedwongen mensen vanuit de Nationale Politie moesten worden aangetrokken. Zo werd het ene gat met het andere gat gevuld. Dat kost ook nog eens meer geld, waarvoor minder gespecialiseerd en ervaren personeel terugkomt. We zien verder dat de Rechtspraak in 2015 voor het eerst een negatief eigen vermogen heeft, van ruim EUR 11 miljoen. De Procureur-Generaal, mr. Bolhuis, gaf afgelopen zondag in Nieuwsuur aan dat het OM tot en met 2018 een bezuiniging van circa 25 %, bijna 134 miljoen krijgt te verwerken. In het jaarverslag 2014 van het OM wordt zelfs gesproken over 143 miljoen. Oskam: "De stapeling van bezuinigingen maakt dat de veiligheidsketen in Nederland onder te grote druk komt te staan. Het CDA blijft het Kabinet oproepen meer geld voor veiligheid vrij te maken."

Trefwoorden

* Aangiftebereidheid

* ophelderingspercentage

* politievrijwilligers

* bezuinigingen

* Peter Oskam