LUMC omgetoverd tot Teddy Bear Hospital

Kleuter met zieke knuffel naar de dokter in het LUMC

Kleuters met een zieke knuffel kunnen deze laten nakijken in het Teddy Bear Hospital. Deze week (15 t/m 19 juni) is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) even het Teddy Bear Hospital. Gedurende deze dagen komen 900 kinderen langs om hun zieke knuffelbeest te laten genezen. Ruim honderd geneeskundestudenten spelen de rol van berendokter.

Veel kinderen zijn bang voor het ziekenhuis. De witte jassen, gekke instrumenten en intimiderende dokters zijn rare verschijningen die je maar beter kunt ontlopen. Toch? Nee, juist niet! Het Teddy Bear Hospital wil deze angst wegnemen door het nabootsen van een ziekenhuis waar kleuters van 4 tot 7 jaar op een leuke manier kennismaken met de medische wereld. De kleuters komen van verschillende scholen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Alphen aan de Rijn.

Witte jas en pleister

Na een onderwijspakket op school mogen ze met hun zieke knuffel naar het LUMC komen. Hier komen ze in aanraking met verschillende `dokters'. 'Berenhuisartsen' proberen in een vraaggesprek met de kleuter te achterhalen wat er met de knuffel aan de hand is en verwijzen het door naar de radioloog of direct naar de chirurg of de gipsmeester. Het kind krijgt alle accessoires die het nodig heeft om goed mee te kunnen helpen: een witte jas, handschoenen, een mondkapje en een chirurgenmutsje. Samen doen student en kleuter hun uiterste best om de knuffel weer beter te maken. Met een mooie pleister op de zere plek mag de knuffel, na een bezoekje aan de apotheek, tevreden mee naar huis. De ervaring leert dat alle kinderen vol enthousiasme het ziekenhuis verlaten. Dokters zijn cool!

IFMSA-NL

Het Teddy Bear Hospital is een project van de International Federation of Medical Students' Associations - The Netherlands (IFMSA-NL). Deze organisatie maakt deel uit van twee internationale geneeskundestudentenverenigingen die zich richten op 'global health' en alles wat daarop van invloed is, zoals volksgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten. Het Teddy Bear Hospital vindt jaarlijks plaats op alle universitair medisch centra in Nederland. IFMSA-Leiden is de lokale tak van IFMSA-NL, die ook dit jaar het Teddy Bear Hospital in het LUMC zullen verwezenlijken.