Gemeente Vlagtwedde - Deelnemers halen voldoening uit project Zwerfv..


RSS

Anderhalf jaar geleden is de gemeente Vlagtwedde gestart met het project Zwerfvuil. Doel van dit project is het creeren van meer bewustwording bij inwoners voor zwerfvuil in het buitengebied.

Work First

Aan het project werken mensen mee die van de gemeente een bijstandsuitkering ontvangen. Zij doorlopen het buitengebied en verzamelen rondslingerend afval. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het `Work First' principe. In totaal hebben zes personen deelgenomen aan het project. Zij hebben
nagenoeg de gehele gemeente doorlopen en daarmee in totaal reeds 523 zakken zwerfvuil verzameld.

Voldoening

De deelnemers geven aan voldoening te halen uit het verwijderen van het afval. Een van de deelnemers zegt het volgende over het project: "Ik zie het niet als een verplichting, het geeft me juist structuur en voldoening. Ik doe wat voor mijn bijstandsuitkering." Een ander denkt er ook zo over.
"Als ik niets te doen heb, geeft mij dat een gevoel van nutteloosheid. Ik vind het positief dat dit project is opgestart. Ik ben bezig en ontmoet andere mensen. Maar het liefst wil ik weer structureel fulltime werk."

Wethouder Seine Lok:

"Ik ben blij met de resultaten van dit project tot dusver. Het werkt aan twee kanten: de deelnemers blijven in hun arbeidsritme, wat doorstroming naar regulier werk makkelijker maakt. Daarnaast heeft het voor ons als gemeente het voordeel dat er steeds minder rondzwervend afval is. Het stemt
mij tevreden dat de deelnemers aangeven voldoening te halen uit het project. En het is ook nog eens goed voor de sociale contacten!"

Vervolg

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het project Zwerfvuil in de huidige opzet te continueren. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de terreinbeheerders in de gemeente. Dit zijn Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Gepubliceerd op: 18 juni 2015