Persbericht: Goud voor Van Dijk, brons voor Van Vleuten bij Europese..


Persbericht: Goud voor Van Dijk, brons voor Van Vleuten bij Europese Spelen
Geplaatst op 18 juni 2015

Nieuwegein/Baku, 18 juni 2015 - Bij de Europese Spelen in Baku heeft wielrenster Ellen van Dijk goud gewonnen op het onderdeel tijdrit. Annemiek van Vleuten pakte het brons.



Na 25,8 kilometer noteerde Van Dijk een tijd van 32:26,87. Tot dan toe stond de snelste tijd op naam van de Oekraiense Ganna Solovei (33:03.37). Met een gemiddelde van ruim 47 km/h haalde Van Dijk onderweg meerdere rensters in. Aangezien zij als een na laatste startte was al vrij snel
duidelijk dat de 28-jarige renster de hoogste trede mocht betreden.



Eerste goud
Van Dijk oogde zeer verheugd met de overwinning. "Je hebt eigenlijk geen idee hoeveel waarde je aan deze medaille kunt hechten, dat zal de toekomst uitwijzen. Toch ben ik ontzettend blij dat ik de allereerste gouden medaille voor Nederland heb gewonnen op de Europese Spelen."



Van Vleuten lang aan de leiding
Annemiek van Vleuten, de andere Nederlandse, ging lang aan de leiding. Zij verscheen al in rit zeven aan de start. Uiteindelijk bleek haar tijd van 33:33,56 goed voor een derde plek.



Hollandse omstandigheden
De weersomstandigheden in de Azerbeidjaanse stad waren, door de harde wind, Hollands te noemen. Bondscoach Johan Lammerts denkt dat Van Dijk en Van Vleuten hier voordeel aan hebben gehad. "In Nederland zijn de dames wel gewend om met tegenwind te rijden. Dat heeft ze nu wel een voorsprong
opgeleverd ten opzichte van de concurrentie. Ellen heeft met grote overmacht gewonnen. Elke trap was raak. Ook bij Annemiek zie je dat haar strijd met de wind een prachtige medaille heeft opgeleverd. Ik ben zeer trots op de prestatie van deze dames!"