Historisch Museum Den Briel verwerft 17de-eeuws topportret zeeheld T..


Actueel >> Nieuws >> Nieuwsberichten

Kunsthistoricus en restauratiespecialist funerair erfgoed Pier Terwen besloot najaar 2014 om het recent door hem verworven portret van de Brielse zeeheld Maarten Harpertszn Tromp aan het Historisch Museum Den Briel in bruikleen te geven.

Het betreft een portretje in olieverf op paneel en dateert eind 17de eeuw. Het paneel is afkomstig uit de familie van Tromp en sedert de zeventiende eeuw gedurende generaties lang in bezit van een familie.

Het paneeltje is onlangs gerestaureerd door Josien van der Werf van restauratieatelier Oude Delft; meubelrestaurator Michiel de Vlam vervaardigde de lijst.

Maarten Hartpertszn Tromp werd circa 23 april 1598 in Brielle geboren. Hij overleed als admiraal op zijn vlaggenschip De Brederode tijdens de Slag bij Ter Heijde op 10 augustus 1653. Het kanon van De Brederode, een geschenk van Denemarken uit 1910, staat tentoongesteld in de hal van het
museum. Het praalgraf van Tromp bevindt zich in de Oude Kerk van Delft; Pier Terwen was restauratieadviseur bij de totale restauratie van dit grafmonument in 2013.

Het gemeentebestuur van Brielle neemt het portret op 25 juni aanstaande om 15.00 uur als langdurig bruikleen officieel van Pier Terwen in ontvangst.

Het portret wordt de komende maanden tentoongesteld in de hal van het stadhuis/museum van Brielle is en voor iedereen gratis te bezichtigen.

Na de zomer verhuist het portret naar de Brielse zeeheldenzaal.


Adres:

Markt 1, Brielle
Telefoon: 0181-475475

Algemene info:

website
Facebook
Twitter