1 juli: opening Polderhoofdkanaal


Geplaatst: 18-6-2015

(Vaar)optocht van sluis naar sluis

Op woensdag 1 juli 2015 vieren we de officiele opening van het Polderhoofdkanaal tussen Nij Beets en De Veenhoop. De projectpartners hebben hiervoor, samen met de twee dorpen De Veenhoop en Nij Beets een feestelijk programma opgetuigd. Een vloot van een groot aantal historische schepen vaart
van sluis naar sluis en onderweg is er op en langs het water van alles te zien en te doen. Vanaf 2 juli, de dag na de officiele opening, is het Polderhoofdkanaal open voor recreanten.

Bonte tocht op het water en op de wal
De start van de opening is bij de Zuidersluis in Nij Beets. Daarvandaan varen de schepen met de genodigden, na de officiele openingshandeling, over het Polderhoofdkanaal naar De Veenhoop. Basisschoolkinderen op versierde fietsen en een stoet van de vele wandelende- en fietsende bezoekers
vergezellen de vloot op de naastliggende weg. Op het water en langs de route is er onderweg van alles te zien en te beleven; theater muziek, acrobatiek, poezie en natuur.

Gezamenlijk feest in De Veenhoop
Na aankomst in De Veenhoop wordt het officiele gedeelte afgesloten met een aantal sprekers en het feest voortgezet. Er is een programma met allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen en de hele avond muziek. Verschillende muzikanten, koren en bands treden op rond het plein bij het
Polderhus. Het volledige programma is te vinden op www.opsterland.nl. In de huis-aan-huisbladen Sa! en Breeduit verschijnt in de voorafgaande week een speciaal katern over het Polderhoofdkanaal, de feestelijkheden en het programma.

4 juli: feest in Nij Beets & fototentoonstelling in Sudergemaal
Op zaterdag 4 juli organiseert Nij Beets nog een leuk feest. Met onder andere een proeverij, draaimolen, een terras aan het water en diverse optredens. Bij Galerie Aepos en in het Sudergemaal kunnen bezoekers die dag een fototentoonstelling bekijken over het Polderhoofdkanaal van 1873 tot nu.

Project gereed
Met de feestelijke opening is een einde gekomen aan de werkzaamheden waaraan de projectpartners de afgelopen jaren hard hebben gewerkt. Er is ruimte gemaakt voor een forse uitbreiding van de natuur in de omgeving van het Polderhoofdkanaal, er zijn twee historische sluizen gerestaureerd, drie
beweegbare- en zeven vaste bruggen gebouwd. Hiermee is het Polderhoofdkanaal weer bevaarbaar voor recreanten met een prachtige verbinding tussen het Lauwersmeergebied en Drenthe. Met de openstelling van het Polderhoofdkanaal verwachten de partners het gebied een economische impuls te geven.
Bezoek van toeristen lokt nieuwe investeringen van ondernemers en bedrijven uit en zorgt daarmee naar verwachting voor meer werkgelegenheid.