Martinair RJC: geven en nemen bij harmonisatie


Martinair RJC: geven en nemen bij harmonisatie

Geplaatst op 18 juni 2015
[IMG]

Taai en ingewikkeld, dat zijn de woorden die passen bij het samenbrengen van de oude Martinair cao en de Metalektro cao in een nieuw arbeidsvoorwaarden handboek. Passen de nieuwe cao-artikelen binnen het bedrijf? Mag worden afgeweken? Kan het eenvoudiger? Allemaal vragen die het overleg er
niet makkelijker op maken.

Deadline

De eerdere deadline voor een resultaat over de harmonisatie werd om deze redenen al verschoven van 1 mei naar 1 juli 2015. Ook hebben we besloten dat we voor die datum niet alle zaken op een rijtje kunnen krijgen. Daarom komt er een tweede fase, waarin we over verschillende onderwerpen voor 1
januari 2016 afspraken gaan maken. Uiteraard worden die onderwerpen ook gedeeld en met de leden besproken als we een akkoord bereiken.

Nu op tafel

In deze fase spreken we met het RJC over de volgende onderwerpen: ingroei pensioenpremie, invoering nieuwe roosters, bonus dagen ziekteverzuim en extra vakantiedag Metalektro en de humaniseringsdagen.

Duurzame inzetbaarheid

Met name de humaniseringsdagen (HUM dagen) zijn een heikel punt in het overleg. Het RJC wil deze graag verminderen en daarmee een kostenbesparing en productiviteitsverbetering realiseren.
De Unie en de collega bonden vinden echter dat de HUM dagen gekoppeld zijn aan het werken in nacht- en avonddiensten. De dagen zouden daarom wat ons betreft een koppeling moeten krijgen met die diensten, zodat het aantal en de zwaarte een compensatie in meer rusttijd oplevert.
Daarnaast zou het RJC wat ons betreft meer inzet moeten doen op duurzame inzetbaarheid voor de medewerkers. Daarbij zouden ook bijvoorbeeld elementen uit Flight 15 (zoals coaching- en loopbaangesprekken) kunnen worden voortgezet voor individuele medewerkers en/of teams.

Ledenvergadering

Onze volgende afspraak voor overleg staat op dinsdag 23 juni a.s. Het ligt in de bedoeling om dan ook een resultaat te bereiken, dat in een vergadering aan de leden kan worden voorgelegd. Wij hebben het RJC gevraagd om voorafgaand daaraan dan ook nog een keer de situatie van het bedrijf aan de
medewerkers te schetsen. Waarbij dan ook de impact van de afspraken aan bod zal komen. Wij hopen de leden na de 23e een uitnodiging te kunnen sturen!

Mede namens Arjen van der Heide, Johan Kappe en Kees Klomberg,

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Joop Hofland

Informatie

Sectoren: Dienstverlening
Geplaatst in: Actueel Nieuws