CDA is kritisch over rol KNMI bij aardbevingen

Het CDA is kritisch over de rol die het KNMI gespeeld heeft rondom de toenemende aardbevingen in Groningen. Het KNMI bleef achter met haar voorspellingen over de toename in aantal en hevigheid van de aardbevingen.

Het CDA vraagt zich af of het kennisinstituut wel onafhankelijke genoeg is, en voldoende is toegerust op het toenemende belang van kennis over aardbevingen. CDA-Kamerlid Agnes Mulder: "De aardbevingen raken onze veiligheid, net zoals extreem weer dat kan doen. Het is daarom belangrijk dat de kennis hierover op peil is. Het aantal aardbevingen in Groningen is sinds 1995 elke 5,5 jaar verdubbeld, en het KNMI heeft dat niet gesignaleerd. Daar maak ik me zorgen over."

Het CDA vindt dat het KNMI scherper en onafhankelijker van het ministerie van EZ had moeten opereren, omdat de aardbevingen in Groningen een grote impact op de inwoners hebben. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen, hun ouders en henzelf, en zitten met schade.

De Minister van Economische Zaken bekijkt nu of het misschien beter is om een instituut voor ondergrond en seismologie in te stellen. Dat lijkt het CDA een goed idee, omdat de kennis over aardbevingen de afgelopen jaren belangrijker is geworden. "Er is ook flink bezuinigd op het KNMI de afgelopen jaren. Het CDA wil weten welke effecten dat heeft gehad op de uitvoering van seismologische taken. We willen dat er prioriteit gesteld wordt bij de ontwikkeling van expertise hierop."