Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Deltawateren 2015-2021 ter visie

Het Ontwerpbeheerplan Deltawateren 2015-2021 ligt van 19 juni tot en met 30 juli 2015 ter inzage. Iedereen die dit wil, kan dan reageren op het plan.
Het ontwerpbeheerplan en de achtergronddocumenten zijn vanaf morgen te downloaden op Platform Participatie. Hier staat ook hoe u voor alle zeven Natura 2000-gebieden in de Deltawateren uw zienswijze kunt indienen. Doe dit bij voorkeur digitaal via het zienswijzenformulier op de site.

Zeven grote wateren in het deltagebied van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn definitief aangewezen als Natura 2000-gebied en zijn hiermee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Dit zijn de Oude Maas, Haringvliet, Hollands Diep, Grevelingen, Oosterschelde, Veerse Meer en Westerschelde & Saeftinghe. Voor deze gebieden heeft Rijkswaterstaat het Beheerplan Deltawateren gemaakt. Dit gebeurde in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland en belanghebbenden uit de regio.

Inhoud beheerplan

De Deltawateren herbergen unieke natuurwaarden die van wezenlijk belang zijn voor het behoud van de biodiversiteit op Europese schaal. Van grootschalige getijdennatuur met geulen, slikken, platen en schorren tot omvangrijke zoet- en zoutwatermeren, duinen en natte graslanden achter kilometerslange dijken. Bovendien heeft het gebied een voedselrijke bodem. Dit maakt de Deltawateren tot een waar paradijs voor duizenden vogels, vissen, zeezoogdieren en soorten als de bever, nauwe korfslak en noordse woelmuis. In het beheerplan staat welke maatregelen worden genomen om de bijzondere natuur te beschermen en de instandhoudingsdoelstellingen te behalen. Hierbij staat de balans tussen bescherming, beleving en gebruik centraal.

Inzagelocaties en informatiebijeenkomsten

Kijk voor meer informatie en het beheerplan op Platform Participatie (zoek onder projecten naar Deltawateren) of op de website Natura 2000 Rijkswaterstaat. De stukken zijn ook in te zien op diverse locaties in Zeeland en Zuid-Holland. De adressen vindt u op deze site. Rijkswaterstaat organiseert informatiebijeenkomsten op dinsdag 30 juni in Restaurant Grevelingen in Bruinisse, op donderdag 2 juli in Restaurant 't Schippershuis in Numansdorp en op dinsdag 7 juli in hotel Van der Valk in Goes. U kunt binnenlopen tussen 19.00 en 21.00 uur. Om 20.00 uur is er een presentatie.