ILT sluit ketenconvenant met Ford en Volvo

Ford Nederland B.V. en Volvo Cars Nederland B.V. zijn de eerste twee importeurs die met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een ketenconvenant hebben ondertekend. De convenanten zijn op 18 juni ondertekend.

Zowel Ford als Volvo hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op hun agenda staan. In het convenant is afgesproken dat de importeurs zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de eigen dealers controleren op aanwezigheid en juistheid van diverse energielabels voor nieuwe personenauto's. Volvo en Ford implementeren de wet- en regelgeving waarop het toezicht van de ILT betrekking heeft in hun kwaliteitmanagementsysteem. De ILT toetst met reality checks of dit toezicht ook daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd.

Energielabels personenauto's

Op een energielabel is te zien hoeveel een nieuwe personenauto aan brandstof verbruikt in vergelijking met auto's uit dezelfde klasse. Daarnaast bevat een energielabel ook gegevens over de zuinigheidscategorie en de uitstoot van koolstofdioxide van een bepaalde auto.

Convenanten

De ILT sluit ketenconvenanten af met organisaties zoals brancheorganisaties, keurmerkorganisaties, certificeerders, verladers, opdrachtgevers van transport en logistieke partijen. Hierin staan afspraken over de wijze waarop deze organisaties omgaan met bedrijven die onder het toezicht vallen van de inspectie.

De ILT wil met het afsluiten van (keten)convenanten organisaties stimuleren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Hierdoor kan de ILT zich meer richten op organisaties en instanties die de naleving van wet- en regelgeving onvoldoende geborgd hebben.