Verbetering van de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking (Afscheidscollege)

Verbetering van de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking (Afscheidscollege)

Datum

donderdag 18 juni 2015

Tijd

vanaf 15:00

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker

mevrouw prof. dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman-de Valk

Subtitel

Sterker en beter. Op weg naar toegankelijke eerstelijnszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen

Beschrijving

In de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen is goede en toegankelijke eerstelijns zorg belangrijk. Als we hen als patient centraal willen stellen, moeten we ook voorwaarden en ondersteuning ontwikkelen. Het kader wordt mede bepaald door de veranderingen in wet- en regelgeving, van Awbz naar Wlz en Wmo, en de mensenrechtenbepalingen van de Verenigde Naties.

In het onderzoek, onderwijs en zorginnovatie staan de volgende zaken centraal: hoe kunnen we mensen met verstandelijke beperkingen sterker maken bij hun eigen inzet voor gezond leven; hoe kunnen we de zorgvrager en de zorgverlener ondersteunen in het proces van klachtenpresentatie, diagnose en behandelbeleid ; welke nieuwe kennis over karakteristieke gezondheidsproblemen moeten we verzamelen en implementeren. In samenwerking met het consortium Sterker Op Eigen Benen levert de leerstoel een bijdrage om de gezondheidszorg voor mensen met verstandelijke beperkingen sterker en beter te maken.

Biografie

Henny M.J. van Schrojenstein Lantman- de Valk (1948 werkte ruim 35 jaar als arts verstandelijke gehandicapten AVG. Na haar functie als universitair docent bij de Vakgroep huisartsgeneeskunde in Maastricht, werd ze in 2009 de eerste hoogleraar Geneeskunde voor mensen met verstandelijke beperkingen binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Tevens was ze directeur van het consortium Sterker Op Eigen Benen.