Onderteken het manifest tegen voedselverspilling

18 juni 2015 - Damn Food Waste, een organisatie tegen voedselverspilling, lanceerde op 14 juni het Chefs Manifest: een oproep aan chefs om zelf minder voedsel te verspillen. En om leerlingen, gasten, thuiskoks en collega's te inspireren om minder eten weg te gooien. Onderteken ook het manifest.

Minder eten verspillen draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem. Sinds 2013 vraagt Damn Food Waste hier aandacht voor. Het gaat bijvoorbeeld om groente die niet aan de cosmetische eisen voldoet of omdat we meer kopen dan we op kunnen eten. Bij de organisatie, die onder meer ondersteund wordt door het ministerie van Economische Zaken, is ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) betrokken.

Manifest

Een van de initiatieven van Damn Food Waste is Chefs Manifest. Het manifest wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland, Dutch Cuisine, Slow Food Chefs Alliantie en Euro-Toques Nederland en is mede mogelijk gemaakt door DuurzaamDoor. DuurzaamDoor is een kennisprogramma dat de ontwikkeling naar een groene, duurzame economie helpt versnellen en doorbraken helpt realiseren. Het programmabureau is ondergebracht bij RVO.nl.

Megalunch in Rotterdam

Op 14 juni is het manifest officieel gepresenteerd door onder meer Kok des Vaderlands Pierre Wind en de Rotterdamse chefkok en ambassadeur Pepijn Schmeink. Dit gebeurde tijdens een megalunch in Rotterdam van voedsel dat anders zou zijn weggegooid. Er werden 3.000 kommen soepen uitgeserveerd waarmee 1.000 kilogram groente werd gered. De koks riepen collega-chefs op om met hun kennis en technieken verspilling tegen te gaan en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Tegelijk met het manifest zijn praktische tips gepubliceerd om verspilling in restaurants te verminderen.

Kruiden van schillen en restjes

Bijna 90 chefs hebben het manifest inmiddels ondertekend. Niet alleen Wind en Schmeink, maar ook andere topchefs zoals Jonnie Boer, Jonathan Karpathios en Dalila Sayd. Schmeink: `Om onze verspilling in de keuken te minimaliseren maken we bijzondere kruiden van schillen en restjes. Denk bijvoorbeeld aan aspergepoeder van gefermenteerde aspergeschillen of appelpoeder van klokhuizen.'

Onderteken ook het manifest

Bent u chef in een professionele keuken en wilt u ook iets doen tegen voedselverspilling? Onderteken dan het manifest op de website van Damn Food Waste.