Nieuw: rekentool voor co-vergisting

18 juni 2015 - Veel biogasinstallaties in Nederland vergisten mest. Maar het is ook mogelijk ander organisch materiaal toe te voegen.

Om te zien of deze zogeheten co-producten aan de normen van de Meststoffenwet voldoen, kunnen producenten en leveranciers van co-producten maar ook agrariers nu gebruikmaken van de `Rekentool co-materialen mestvergisting'.

Certificering co-producten

Co-producten moeten vanaf 2016 zijn gecertificeerd. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en RVO.nl ontwikkelde GMP+ International in samenwerking met andere partijen een schema voor de certificering van co-producten: het `Responsible Biomass Certification scheme' (RBA-certificatie).

Controle op verontreiniging

Een belangrijke vraag bij de certificering van co-producten is of er geen verontreinigingen aanwezig zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert dit tijdens de inspectiebezoeken. De NVWA maakt daarbij gebruik van de `Rekentool co-materialen mestvergisting' die door het instituut RIKILT is ontwikkeld.

Tool nu ook voor marktpartijen

De rekentool van het RIKILT was tot nu toe alleen beschikbaar voor overheidsinstanties zoals de NVWA. Agrariers en andere marktpartijen waren aangewezen op eigen rekenmethoden om na te gaan of ze voldoen aan de Meststoffenwet. Nadeel was dat dit ertoe kon leiden dat hun uitkomsten afwijken van de officiele resultaten.

Gebruiksvriendelijker

Om meer eenduidigheid rond meetresultaten te krijgen heeft RVO.nl het RIKILT gevraagd de rekentool beschikbaar te stellen voor marktpartijen. Dit is gebeurd vanuit het EZ-programma Integrale Stimulering Duurzame Energie (ISDE). Het RIKILT heeft de tool inmiddels aangepast en maakte het gebruiksvriendelijker. Met de aangepaste tool kunnen marktpartijen op basis van analyseresultaten nagaan of hun co-producten voldoen aan de Meststoffenwet.

Maak gebruik van de rekentool

Download de `Rekentool co-materialen mestvergisting' en de toelichting via de website van het RIKILT en kijk of u voldoet aan de Meststoffenwet.