Koninklijke Onderscheiding prof. dr. Franz Palm

Prof. dr. Franz Palm, hoogleraar Econometrie aan de Maastricht University School of Business and Economics (SBE), heeft vrijdag 19 juni een Koninklijke Onderscheiding gekregen. De wetenschapper met een grote staat van dienst werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prof. Palm is een van de grondleggers van de economische faculteit, tegenwoordig SBE. Mede dankzij zijn inzet voor zowel onderwijs, onderzoek, als bestuurlijke taken (zo was hij een tijd decaan) staat de faculteit anno 2015 nationaal en internationaal hoog aangeschreven.

Zijn wetenschappelijke werk heeft grote betekenis voor de maatschappij en wordt door beleidsmakers veelvuldig gebruikt voor bijvoorbeeld het begrijpen en voorspellen van economische ontwikkelingen.

Prof. Palm kreeg in 2005 de Prijs Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW); een oeuvreprijs voor excellente onderzoekers die tot de absolute top in hun vakgebied behoren.

Naast zijn universitaire werkzaamheden bekleedt prof. Palm talloze adviesfuncties, onder meer voor DSM en het Ministerie van Economische Zaken. Vaak blijkt uit zijn nevenfuncties ook zijn betrokkenheid bij de economische ontwikkeling van de Euregio. "Prof. Palm is gezien zijn achtergrond, maar vooral in woord en daad een echte ambassadeur van de Euregio", aldus het College van Bestuur van de UM in de voordrachtbrief.

Prof. Palm is tevens Vertrouwenspersoon Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Maastricht.