Het is goed toeven in Twenterand


Wethouder Scholten

Wat zijn nu mijn eerste indrukken als wethouder in de gemeente Twenterand? Opvallend vind ik de tomeloze inzet van veel vrijwilligers bij de diverse evenementen in de verschillende kernen. Twenterand bruist!! Iedere kern organiseert op eigen wijze diverse sportieve en culturele evenementen.

Het blijkt maar weer eens dat de kracht met name in de samenleving ligt en de lokale overheid de regie vooral aan de inwoners moet laten.

Of het nu om de festiviteiten rondom Koningsdag gaat, dan wel de activiteiten op Bevrijdingsdag of om de organisatie van de wandelvierdaagse, iedere kern doet het op zijn eigen manier.

Als nieuwkomer en als niet in deze gemeenschap opgegroeide wethouder doet het mij deugd dat de Twenterandse vrijwilligers Twenterand goed op de kaart zetten. Wij moeten daarbij niet uit het oog verliezen dat de organisatoren van dergelijke evenementen moeten voldoen aan steeds strenger
wordende veiligheidsvoorschriften. Dit vergt vaak niet alleen meer tijd, maar zorgt er ook voor dat organisatoren een groter beroep moeten doen op vrijwilligers dan wel met extra kosten worden geconfronteerd.

Voorzieningen als bijvoorbeeld Het Punt in Vroomshoop en De Klaampe in Westerhaar hebben een positieve invloed op de saamhorigheid binnen de betreffende gemeenschappen. Bundeling van activiteiten op de terreinen sport, cultuur, welzijn en gezondheidszorg zorgt voor reuring en dynamiek.

Ook hier spelen vrijwilligers in combinatie met een beperkt aantal professionals een cruciale rol in de organisatie en uitvoering.

In tijden dat de lokale overheid zich steeds meer richt op haar kerntaken is het goed om te constateren dat de samenleving, de vrijwilligers en sponsoren in het bijzonder, zorgen dat het goed toeven is in Twenterand.

Jan-Herman Scholten
Wethouder