Twintig sollicitanten voor De Friese Meren

Twintig sollicitanten hebben zich gemeld voor het burgemeesterschap van de gemeente De Friese Meren. Van de achttien mannen en twee vrouwen zijn de meesten lid van de VVD (8) of het CDA (6). De andere zes zijn aangesloten bij de PvdA, D66 en lokale partijen of hebben een onbekende partijkleur.

De grootste groep (15) is tussen de 50 en 60 jaar oud.

De gemeente De Friese Meren is op 1 januari 2014 ontstaan. Commissaris van de Koning John Jorritsma stelde toen in samenspraak met de gemeenteraad Arie Aalberts aan als waarnemend burgemeester. Hij hielp het nieuwe gemeentebestuur op gang.

Na overleg met de gemeenteraad is eerder dit voorjaar besloten de vacature voor een Kroonbenoemde burgemeester open te stellen.

Commissaris van de Koning Jorritsma maakt uit de twintig belangstellenden een eerste selectie en bespreekt deze met de gemeentelijke vertrouwenscommissie. Die doet na sollicitatiegesprekken uiteindelijk een aanbeveling van twee kandidaten aan de gemeenteraad, waarna die achter gesloten deuren een keuze maakt.

Als de minister van Binnenlandse Zaken instemt met dit advies, benoemt de Koning de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit. De burgemeester volgt dan waarschijnlijk eind dit jaar waarnemend burgemeester Aalberts op.

Vanaf 1 juli heet de gemeente officieel De Fryske Marren.