Deltawerken in de schijnwerpers

22-06-2015 | Rijkswaterstaat Zee en Delta | persbericht

De finish van de tweede etape van de Tour de France is precies over twee weken op Neeltje Jans bij de Oosterscheldekering, maar zondag 21 juni, op de langste dag van het jaar, werden de Deltawerken al volop in de schijnwerpers gezet. Tweehonderd fietsers reden ondanks regen en windkracht 4 de Tour de Delta, een initiatief van Beleef de Deltaroute.

Jeugdige wielrenners van de 45 km tocht komen een bocht uit, met op de achtergrond een grote banner met de tekst 'Bring in the Dutch'.

Jeugdige wielrenners van de 45 km tocht

Drie oud wereldkampioenen: Keetie van Oosten- Haage (66), Tineke Fopma (63) en Leontien van Moorsel onderstreepten met hun deelname aan Tour de Delta het belang van de Deltawerken en waterveiligheid in ons laag gelegen land. Het Topshuis, sinds vorige week in gele doeken gewikkeld met de teksten 'BRING IN THE DUTCH!' en 'Water you thinking?' was vandaag het start en finishpunt voor de 110 km en 45 km fietstochten. De teksten maken tijdens de Tour de France ons en het buitenland duidelijk dat Nederlanders, vanuit het verleden, al watermanagementexperts bij uitstek zijn.

Jong en oud reden 110 km in nog geen 3,5 uur

De tocht van 110 km was zwaar omdat er een straffe wind woei over de Deltawerken. Toch slaagde een 76-jarige man erin om als eerste te finishen en kort daarop finishte een groep met daarin de Zeeuwse Heldinnen Van Oosten-Haage en Fopma en gedeputeerde Ben de Reu uit Zeeland. Zij werden op de voet gevolgd door de jongste topwielrenners, waaronder Arjan Boshoven (13) en Jasper Kraaijenbrink (14) beiden uit de gemeente Nissewaard in de provincie Zuid-Holland. Zij hadden een extra stop bij Colijnsplaat om een 'waterboodschap' van loco-burgemeester van Noord-Beveland in ontvangst te nemen. De jonge renners kregen namelijk eerder in de ochtend deze speciale taak om langs de route flessenpost van vier burgemeesters uit Zeeland en Zuid Holland op te halen. Hiermee lieten de burgemeesters van de gemeenten Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Veere zien dat water vroeger een gevreesde vijand was, maar door de Deltawerken en dijken nu een vriend was geworden waarvan je kunt genieten op de mooie Zeeuwse en Zuid Hollandse eilanden. Een boodschap die hen en iedereen in de Delta verbindt en werd voorgedragen door burgemeester van Veere, die na de finish de flessenpost in ontvangst nam van Jasper Kraaijenbrink.

Fietsrally van ruim 40 km leverde veel waterkennis op

De deelnemers van de familie- en vriendentocht moesten onderweg kennisvragen rond waterveiligheid beantwoorden. Leontien van Moorsel deelde de vragen uit en hielp bij het Inspiratiecentrum Grevelingen, de stopplek voor deze tocht, mee met de beantwoording. Ze merkte op: 'We weten weinig over hoe we ons dagelijks tegen het water moeten en kunnen beschermen'. Van Moorsel, wonend op bijna 6 meter onder de zeespiegel gaf aan: 'ik kan veilig wonen dankzij de Deltawerken.' Voor diegene die niet meefietsten, kregen de gelegenheid bij het Topshuis ook meer leren over de bijzondere natuur op de Oosterschelde. Gids Rien Pronk van IVN/Nationaal Park Oosterschelde gaf de hele dag uitleg in het bezoekerscentrum aan jong en oud. Immers de Oosterscheldekering is 29 jaar geleden aangelegd als een open kering om de hier de bijzondere natuur te behouden.

Nieuwe fotospot bij Oosterscheldekering en lancering fotowedstrijd

De oudste en jongste deelnemers van de Tour de Delta werden rond 14 uur gehuldigd op de nieuwe fotospot bij de Oosterscheldekering, die daar, ter gelegenheid van de Tour de France en Beleef de Deltaroute, is geplaatst. De fotospot is gemaakt door Thijs Kelder en kunstproducent Mothership in opdracht van Rijkswaterstaat in samenwerking met Provincie Zeeland. De huldiging lanceerde direct de fotowedstrijd Jouw Deltaroute moment met kans op mooie prijzen en een bijzondere hoofdprijs: een helikoptervlucht van Prince Helicopters boven de Deltawerken. Tijdens onthulling van de fotospot sprak Johan Jacobs, Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat Zee en Delta dat over twee weken met de Tour de France een bijzondere route langs de Deltawerken zal plaatsvinden en finish bij Neeltje Jans. Iets om trots op te zijn, en vandaag alvast te beleven op een leuke en leerzame manier met Beleef de Deltaroute. Hij gaf aan dat we als Nederlanders onlosmakelijk zijn verbonden met het water. We danken onze welvaart aan de ligging tussen de zee en de grote rivieren en we hebben onze bescherming goed geregeld. Daar kunnen en mogen we best trots op zijn.

Wil je de Deltawerken ook beleven en weten hoe veilig jij woont, werkt of recreeert, ga dan naar de website Deltaroute en Overstroom ik?. Wil je met jouw mooiste Delta routemoment-foto een van de mooie prijzen winnen, deel dan je foto op Jouw Deltaroute moment.