Integraal Veiligheidsplan 2015-2018


Geplaatst: 24-6-2015

Het college heeft dinsdag 23 juni het Integraal Veiligheidsplan voor de periode 2015 - 2018 (het IVP 2015 - 2018) aan de gemeenteraad ter besluitvorming aangeboden. In dit Integraal Veiligheidsplan is participatie het sleutelwoord. Immers, een veilige stad maak je met elkaar. Bij de
totstandkoming van het Integraal Veiligheidsplan werd daarom niet alleen gesproken met de interne partners en externe ketenpartners (zoals politie en Openbaar Ministerie), maar ook met inwoners en ondernemers.

Politieauto's

Extra aandacht

Uit de gesprekken met alle partijen en uit een veiligheidsanalyse door Onderzoek en Statistiek van gemeente Lelystad is gebleken dat voor de komende jaren extra aandacht nodig is voor de thema's:

* Jeugd: preventie en vroegsignalering
* Veilige en leefbare buurten
* Veiligheid en aansluiting van kwetsbare groepen
* Bestuurlijke aanpak van (georganiseerde) criminaliteit en woonoverlast

Regionaal Veiligheidsplan

Deze prioriteiten komen grotendeels overeen met, of sluiten aan bij, de speerpunten zoals deze staan vermeld in de Regionale Veiligheidsstrategie Midden Nederland. Een gezamenlijk plan van de politie, het Openbaar Ministerie en de 41 gemeenten in Midden Nederland (waartoe ook Lelystad behoort)
voor de integrale aanpak van veiligheidsthema's in de regio.

Jaarlijks uitvoeringsplan

Het dinsdag aan de raad aangeboden Integraal Veiligheidsplan voor Lelystad is een plan op hoofdlijnen. Jaarlijks zal in een uitvoeringsplan worden vastgelegd hoe gemeente Lelystad in samenwerking met onder andere scholen, ondernemers, inwoners, Welzijn Lelystad, brandweer, politie, GHOR en het
Openbaar Ministerie er voor kan zorgen dat de gestelde doelen worden behaald.