FNV: Voorzitter VNO/NCW radicaliseert met uitspraken over uitkerings..


* 24-06-2015
* Michelle Simpson
* 1

FNV voorzitter Ton Heerts vindt dat VNO/NCW voorzitter Hans de Boer radicaliseert met zijn uitspraken van vanochtend in de Volkskrant.

Ton Heerts: "De crisis heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen werkloos zijn geworden en op de bijstand zijn aangewezen. De Boer wil grote groepen mensen onder de armoedegrens duwen, terwijl ze zich suf solliciteren. Er is gewoon geen werk, blijkt vandaag ook weer uit CPB cijfers. Daarbij
geeft hij aan, dat hij zelf in ieder geval niet meer banen gaat leveren voor mensen met een beperking."

Heerts kan zich niet voorstellen dat alle werkgevers de uitspraken van De Boer ondersteunen. "Wat hij zegt gaat ver voorbij het fatsoenlijke. Hij zet grote groepen mensen weg en zegt daarmee dat het hun schuld is dat zij nog geen werk hebben. Bovendien wil hij ze beboeten met strafkortingen.
Alsof er op die manier werk bijkomt! Mensen nog verder onder de armoedegrens drukken werkt averechts. De Boer wil alleen maar goedkope flex- en flutbanen in plaats van fatsoenlijke koopkracht en echte banen."

Een positief punt is, dat De Boer erkent dat de acties van Young en United, de jongerenbeweging van de FNV, werken: het minimumjeugdloon moet deels worden afgeschaft. Ook ziet hij zich verplicht zich aan de afspraken uit het Sociaal Akkoord over het derde jaar WW te houden. Overigens zijn er
al vele werkgevers aan de CAO tafel die zich houden aan deze afspraak.

De FNV kan het interview niet anders zien dan een totale provocatie. Ton Heerts: "Nog niet eerder liet voorzitter van VNO/NCW zich zo minderwaardig uit over de medemens. Mensen extra straffen is het nieuwe motto in plaats van bouwen aan een nieuwe toekomst voor mensen die willen en kunnen
werken."

De FNV heeft besloten komende vrijdag niet deel te nemen aan de SER en StvdA (Stichting van de Arbeid) vergadering in Den Haag die gepland stond. De werkgevers zullen een lege FNV tafel tegenover zich zien.
Heerts: "Niet omdat we het gesprek weigeren, maar als signaal dat de FNV staat voor alle Nederlanders en ook alle uitkeringsgerechtigden. De FNV'ers die bij de vergaderingen zouden zijn gaan deelnemen aan de cao-acties die door FNV Metaal worden georganiseerd."