Voorgenomen reorganisatie Polytec Plastics Nederland. Wat nu?


Voorgenomen reorganisatie Polytec Plastics Nederland. Wat nu?

Geplaatst op 24 juni 2015
[IMG]
Inmiddels zijn de leden door de directie van Polytec Plastics Nederland ingelicht over de stand van zaken van het bedrijf en over de maatregelen die hun werkgever genomen heeft en voornemens is te nemen om het tij te keren.

Wat is er aan de hand?

Sinds enkele jaren maakt "Putte" verlies. Dat is ook een van de belangrijkste reden geweest voor de vakorganisaties om in de laatste cao-onderhandelingen een cao af te sluiten met een loonsverhoging nabij de 0-lijn en verder om mee te werken aan een pensioenregeling die solide moest zijn, maar
met minder directe kosten voor het bedrijf. Het bedrijf zelf heeft ook een aantal maatregelen genomen. Een en ander heeft de revue gepasseerd in de presentaties die de leden op 23 en 24 juni jl. bijgewoond hebben.

Al deze maatregelen hebben tot dusver helaas er niet voor kunnen zorgen dat het bedrijf weer zwarte cijfers is gaan schrijven of tenminste "break even" kon realiseren. Dit is heel vervelend voor iedereen die zich met hart en ziel voor Polytec Plastics inzet. Maar het is ook een harde
realiteit.

Het bedrijf wil nu een aantal verder gaande maatregelen nemen, die ervoor moeten zorgen dat er in het boekjaar 2016 geen verliezen meer worden gemaakt. Een van die maatregelen is de voorgenomen reductie van de overhead met 15 tot 25 FTE. Volgens onze informatie telt de overhead binnen Polytec
Plastics ongeveer 125 medewerkers. Dit betekent dus een reductie, in het slechtste scenario van 20% van het personeel in de overhead. Houd er verder rekening mee dat daar waar er sprake is van veel parttime banen, 25 FTE wel eens 30 mensen zou kunnen betekenen.

Hoe nu verder?

Als er sprake is van een reorganisatie dan komt er een bepaald proces op gang. De werkgever moet een adviesaanvraag indienen bij de OR. De OR dient op grond van de WOR positief of negatief te adviseren over de plannen van de werkgever.
En de OR moet hierbij oordelen over het nut en de noodzaak van de reorganisatie. Met andere woorden: is de reorganisatie (in de voorgestelde mate) noodzakelijk EN is deze ook nuttig voor (de toekomst van) het bedrijf?

De vakorganisaties maken afspraken met de werkgever over het opvangen van de sociale gevolgen van de reorganisatie. Ze spreken een Sociaal Plan af. Uiteraard, ook is dit NIET hun wettelijke taak, willen de vakorganisaties hier zich altijd een mening kunnen vormen over nut en noodzaak van de
reorganisatie. Zeker als het gaat om het toekomst perspectief van het bedrijf. Wat houdt dit in dit geval nu precies in voor de werkgelegenheid in Putte en in de toekomst het door de werkgever gesteld "verder integreren in de Polytec Group"?

Op 6 juli a.s. hebben wij een eerste overleg met de werkgever. Over de uitkomsten van dit overleg zullen wij onze leden z.s.m. daarna informeren.

Gelet op het feit dat de zomervakantie in aantocht is verwachten wij dat het proces omtrent de definitieve besluitvorming pas in het najaar concreter zal worden. Wellicht vervelend voor jullie omdat er een periode van onzekerheid aanbreekt. Wij vinden echter dat hier zorgvuldigheid voorrang
heeft op snelheid. Het kan niet anders als banen op de tocht komen te staan en besluiten genomen moeten worden over de toekomst van het bedrijf en de mensen die daar blijven werken.

Tot slot..

De pensioenen zijn vorig jaar overgegaan naar BPF Grafische Bedrijven. Deze overgang zou kostenneutraal zijn. Tot onze verbazing was dit dus niet het geval. Er is vanaf 1 januari juist een hogere pensioenpremie op jullie salaris ingehouden. Waar dit vandaan komt, of het klopt en waarom de
mensen hier niet van op de hoogte zijn gebracht, zijn vragen die momenteel bij de werkgever zijn neergelegd. In de volgende nieuwsbrief gaan wij ervan uit dat wij een antwoord kunnen geven.

Wij houden de leden op de hoogte en wij wensen jullie veel sterkte en wijsheid voor de komende weken/maanden.

Informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marco Vallebella

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Chemie
Geplaatst in: Actueel Nieuws