Ruim 300 zonnepanelen maakt sporthal 100% zelfvoorzienend

Gepubliceerd: 24 juni 2015

Ruim 300 zonnepanelen maakt sporthal 100% zelfvoorzienend

Maandag 22 juni heeft wethouder Ard Kleijer van gemeente Putten samen met de voorzitter Harry Hoorn van Stichting De Meeuwen, ruim 300 zonnepanelen op het dak van de sporthal officieel in gebruik genomen. Daarmee heeft het sportcomplex 100% duurzame energie. Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV) heeft De Meeuwen ondersteund. Binnenkort volgen meer sportverenigingen in de regio.

Stichting de Meeuwen is eigenaar en exploitant van sportcomplex De Meeuwen in Putten. Het complex heeft een sporthal, kleedkamers, horecaruimte en een sportveld met verlichting. De stichting werkt aan verduurzaming van haar vastgoed en gaat met zonnepanelen voorzien in haar eigen energiebehoefte.

Vanaf het eerste jaar bespaart de stichting al op haar energierekening. Dit bedrag neemt jaarlijks toe tot het moment dat de investering volledig is afbetaald. De gemeente Putten heeft een lening verstrekt aan de stichting vanuit hun stimuleringsfonds sportverenigingen.

Feiten en cijfers

Het dak van de sporthal is voorzien van 302 panelen van 265 Watt, in totaal 80 kWp. De verwachting is dat de panelen per jaar 67000 kWh opleveren. Daarmee is de sporthal niet helemaal zelfvoorzienend, maar als te zijner tijd bespaard kan worden door gebruik van LED-verlichting, zal dat wel het geval zijn. De levering en installatie is verzorgd door fa. Blankespoor en Atama Solar Energie.

IGEV

Innovatiecentrum Groene Economie Noord- Veluwe (IGEV) heeft de stichting begeleid bij het bepalen van de haalbaarheid, opstellen van het businessplan, aanvragen van de SDE-subsidie en bij de aanbesteding. Deze zomer zullen nog meer sportverenigingen, maar ook scholen in de regio zonnepanelen op hun dak laten plaatsen met ondersteuning van IGEV.