Belastingherziening: 5 oplossingen voor ouderen

Werkenden gaan erop vooruit in de belastingherziening. Ouderen juist niet. Ze lopen belastingvoordelen voor werkenden mis, terwijl ze andere fiscale ingrepen juist harder voelen. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: "Ouderen willen niet meer wachten. Al zeven jaar op rij daalt hun koopkracht. Het is tijd voor compensatie!" In een notitie reikt de Unie KBO de politiek vijf concrete oplossingen aan om te compenseren voor maatregelen die ouderen onevenredig belasten.

De 5 miljard euro voor lastenvermindering uit de hoofdlijnennotitie van het kabinet, komt bijna volledig ten goede komt aan de koopkracht van werkenden. Een gemiddeld werkend huishouden gaat er zo'n 800 euro per jaar op vooruit.

Ouderen daarentegen lijken na jarenlang fors inleveren niet mee te profiteren van al dat zoets. Manon Vanderkaa: "Bij een stijging van de btw worden kapper, schoonmaakster en openbaar vervoer een stuk duurder, terwijl veel lastenverlichting - door onder meer hogere arbeidskorting - aan hen voorbij gaat."

Oplossingen

De Unie KBO schreef een notitie met vijf maatregelen in het nadeel van ouderen en vijf oplossingen. Het gaat om de btw, de vermogensrendementsheffing, de ouderentoeslag en ouderenkorting, de zorgkosten en de gemeentelijke belastingen.

Dit zijn onze oplossingen:

1) Compenseer ook ouderen en niet-werkenden voor de btw-stijging.

2) Maak een groter deel van het spaargeld heffingsvrij voor mensen met een laag inkomen.

3) Draai afschaffing van de ouderentoeslag en versobering van de ouderenkorting terug.

4) Compenseer ouderen met hoge zorgkosten. Bijvoorbeeld via een hogere zorgtoeslag.

5) Geef gemeenten geen extra ruimte voor het heffen van lokale belasting, zeker niet wanneer deze belastingen niet geoormerkt worden.

De Unie KBO stuurde de notitie op 23 juni aan alle fractievoorzitters. Manon Vanderkaa: "Ik hoop en verwacht dat partijen onze inbreng meenemen in de onderhandelingen en in het Kamerdebat over deze herziening. Zodat de koopkracht van ouderen nu eindelijk eens hersteld wordt."