Compensatie deel gekapte bomen wegverbreding A12 Ede- Grijsoord in Veenendaal

24-06-2015 | Rijkswaterstaat Oost-Nederland | persbericht

Voor de wegverbreding van de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord wordt circa 9 hectare aan bomen en struiken gekapt. Rijkswaterstaat en de gemeente Veenendaal werken samen aan de boscompensatie van 2,7 hectare (circa 5 voetbalvelden) in natuurgebied `De Groene Grens'. Hiermee verbetert de leefomgeving van omwonenden van de A12.

Hek voor ingang natuurgebied De Groene Grens.

Rijkswaterstaat is verplicht om bomen, die bij de wegverbreding verloren gaan, te compenseren. Compenseren betekent dat de gekapte bomen worden gecompenseerd door nieuwe bomen. Volgens de wet hoeft dit niet in de omgeving plaats te vinden. Rijkswaterstaat heeft hiervoor wel gekozen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland gevraagd op zoek te gaan naar geschikte locaties. Zij hebben voor 2,7 hectare plaats gevonden in het natuurgebied `De Groene Grens', het gebied tussen Veenendaal en Ede. Voor de overige 6,3 ha, is plek gevonden op Rijkswaterstaat-grond.

De Groene Grens

Tussen de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost en de bebouwing van Ede wordt natuurgebied `De Groene Grens' ontwikkeld. Het gebied is 70 hectare groot en vormt straks een natuurlijke, blijvend groene, buffer tussen de beide gemeentes.

Samenwerkingsovereenkomst

Onlangs hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Veenendaal een samenwerkingsovereenkomst ondertekend over de aanplant van 2,7 hectare binnen de gemeente Veenendaal. Rijkswaterstaat betaalt de aanplant, de grond blijft in bezit van de gemeente Veenendaal die ook de aanleg van het bos voor zijn rekening neemt.

Wegverbreding A12

Rijkswaterstaat verbreedt samen met Heijmans de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Door de wegverbreding verbeteren de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid. Natuur is een speerpunt binnen het project. Eind 2016 is het werk gereed en kan het verkeer tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen gebruik maken van drie rijstroken.

Kijk voor meer informatie over het project op de pagina A12: wegverbreding Veenendaal - Ede - Grijsoord