Halvering energiegebruik datacenters door RijksCloud

Gepubliceerd op: 24 juni 2015 | Gewijzigd op: 24 juni 2015

Met het project RijksCloud brengt de overheid het aantal overheidsdatacenters terug van 64 naar 4. Dit zorgt voor een energiebesparing van bijna 50%. De actie levert ook al spin-offs op in het hoger onderwijs.

De ICT-infrastructuur van ministeries en rijksdiensten wordt geintegreerd in 4 geavanceerde datacenters. De 2 nieuwe en 2 volledig verbouwde locaties bevinden zich in de Randstad en in Noord- en Oost-Nederland. Door een bijna verdubbelde vulgraad en code-optimalisatie gaat het aantal hectares terug van 1,9 naar 0,3. Onder andere thermische koeling en hergebruik van warmte zorgen voor een afname van stroomverbruik van 235 GWh naar 128 GWh. Dit is gelijk aan het energiegebruik van 32.000 huishoudens. Na de laatste migratie in 2020 zal de totale energiebesparing 45,4% zijn.

Stapsgewijs samenvoegen

Dennis Kerssens, programmamanager van de RijksCloud: "Zo'n project brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Je werkt samen met ministeries, departementen en uitvoeringsorganisaties met verschillende belangen en wensen. Die moet je omzetten naar een generiek aanbod. Het is handig om het niet te groot op te pakken. Je moet klein beginnen door draagvlak te creeren en de dataruimtes en infrastructuur stapsgewijs samen te voegen. Ook marktbetrokkenheid en vertrouwen zijn belangrijke factoren, net als een goede balans tussen kosten, veiligheid en duurzaamheid. Uiteindelijk lukt het als alle partijen het nut van standaardisatie, samenwerking en generieke oplossingen gaan inzien."

Maatwerk met generieke dienst

Geinspireerd door de RijksCloud heeft SURF - de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek - nu ook plannen voor een vergelijkbare cloud. Axel Berg, hoofd data- en cloudservices bij SURF's werkmaatschappij SURFsara: "Ik denk dat samenwerking de toekomst van de cloud is. Je deelt en gebruikt voorzieningen samen, ofwel: smart sharing. Het brengt schaal- en duurzaamheidsvoordelen met zich mee en je werkt met sectorgerichte beveiliging. Daarnaast sluit het natuurlijk perfect aan bij de deelname van de sector aan het MJA3-convenant." Berg ziet net als Kerssens een uitdaging: "Die ligt in het ontwikkelen van effectieve en generieke diensten die als maatwerk voelen."

Meerjarenafspraak energie-efficientie

Vanwege het groeiende datagebruik vormt energie-efficientie in datacenters een belangrijk aandachtspunt voor de ICT-sector. De meerjarenafspraken energie-efficientie MJA3 en MEE zijn overeenkomsten tussen de overheid en bedrijven, instellingen en gemeenten. RVO.nl voert de programma's uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De meerjarenafspraken leveren een belangrijke bijdrage aan het behalen van 20% CO2-reductie in 2020 en het halen van de energiebesparingsdoelen in het Energieakkoord voor duurzame groei.