Gebruik van MRI voor de diagnose van prostaatkanker (Promotie)

Het gebruik van een MRI-scan bij patienten met prostaatkanker wordt steeds frequenter en belangrijker. De hoogste magneetveldsterkte die in de kliniek wordt gebruikt is 3 tesla. Heijmink toonde aan dat het gebruik van een inwendige spoel die via de anus wordt ingebracht en dichtbij de prostaat een signaal opvangt, mogelijk is en dit zorgt voor een significante verbetering van de lokalisatie en lokale stadiering van prostaatkanker.

De spoel zorgt echter wel voor verandering van de prostaatvorm. Hier moet rekening mee gehouden worden bij de exacte planning van radiotherapie op basis van de MRI-scans. Het gebruik van MRI bij prostaatkanker wordt inmiddels aanbevolen in de nationale richtlijn.

Biografie

Stijn Heijmink (1978) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, waar hij in 2003 zijn artsexamen behaalde. In 2011 voltooide hij zijn opleiding tot radioloog. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit op de afdeling Radiologie van het Radboudumc. Sinds 2011 werkt Heijmink als radioloog in het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, met als speciaal aandachtsgebied oncologische beeldvorming met behulp van MRI, in het bijzonder van prostaatkanker.

Datum woensdag 24 juni 2015

Tijd vanaf 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer drs. S.W.T.P.J. Heijmink

Promotor(es) prof. dr. J.O. Barentsz, prof. dr. J.A. Witjes

Copromotor(es) dr. J.J. Futterer, dr. ir. T.W.J. Scheenen

Subtitel MR Imaging of prostate cancer at 3T: the pros and cons of scanning with endorectal coil