Snel aanpakken kleine asfaltschades loont


Wegonderhoud Haaksbergen goed en goedkoop door focus op kleinschalig onderhoud

Haaksbergen, 20150625 -- Door slimme keuzes te maken, snel kleine schades te repareren en te kiezen voor kwaliteit slaagt Haaksbergen erin de wegen goed op orde te houden. En ook nog eens tegen aanzienlijk lagere kosten dan veel andere gemeenten. In die strategie past de inzet van Klaruw, die al jaren lang kleinschalig asfaltonderhoud uitvoert voor de gemeente Haaksbergen. Beheerder openbare ruimte Alex Ossel: "Als het afdichten van scheuren, naden en voegen niet goed gebeurt, krijg je grote gaten. Dat is veel duurder om op te lossen dan die paar euro die ik vooraf investeer."

Wegonderhoud Haaksbergen goed en goedkoop door focus op kleinschalig onderhoudOssel is een fervent mountainbiker. Tijdens zijn tochten in zowel binnen- als buitenland heeft hij ook oog voor de kwaliteit van het wegdek. "Het doet soms pijn als ik ergens anders scheuren zie. Ik let er altijd op. Soms laten ze de laatste meters zitten of ze doen er niks aan." En het kan toch echt anders, weet Ossel, ook met een beperkt budget. 

Keuzes maken

Toen hij zo'n veertien jaar geleden overstapte van Rijkswaterstaat naar de gemeente Haaksbergen, waren de wegen er slecht aan toe. Het achterstallig onderhoud was groot en veel werkzaamheden gebeurden ad hoc. Ossel heeft het wegbeheer letterlijk en figuurlijk op de schop genomen. Weliswaar trok het gemeentebestuur destijds extra geld uit om de achterstand weg te werken, maar ook met dat verruimde budget was het nodig om keuzes te maken, legt Ossel uit. Haaksbergen heeft voor een gemeente met ruim 24.000 inwoners namelijk een fors wegennet met een lengte van totaal 260 kilometer. "Wat je doet, doe je goed", was zijn adagium. Dat een deel van de wegen daardoor verwaarloosd werd, nam hij voor lief. "Als we dat niet hadden gedaan, dan waren we nooit ingelopen."

Ook nu de meeste wegen op orde zijn, realiseert Ossel zich dat er niet genoeg geld is om altijd alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. "Daarom besloten we voldoende budget te blijven reserveren voor preventief onderhoud." Jaarlijks inspecteert Ossel persoonlijk alle wegen binnen en buiten de bebouwde kom op schades. Zijn bevindingen verwerkt hij in lijstjes met verschillende soorten klein onderhoud die moeten gebeuren. Veel van dat onderhoud verwerkt hij in een wat groter bestek, dat vervolgens aanbesteed wordt. Voor een deel van het wegonderhoud heeft de gemeente eigen personeel. De gemeentelijke medewerkers verrichten vooral noodreparaties en verlagen bermen. Door de korte lijnen in een kleine gemeente als Haaksbergen kan Ossel direct actie ondernemen als dat nodig is. "Als ik in het weekend een probleem zie, laat ik er maandag wat aan doen."

Kwaliteit

Beheerder openbare ruimte Alex Ossel: Bij de reparaties die Klaruw uitvoert - het afdichten van scheuren, naden en voegen in asfaltverhardingen - kiest Ossel voor een onderhandse aanbesteding. "Anders weet je niet welke aannemer je krijgt." En zo komt hij vaak wel weer uit bij Klaruw. "Weliswaar is Klaruw niet de goedkoopste, maar kwaliteit is belangrijk. Zo voorkom je verdere schade." Prijzen laten zich bovendien niet altijd even makkelijk vergelijken. Kwaliteit loont immers, is de ervaring van Ossel. "Als je voegvulling lang blijft zitten, dan kun je een investering over meer jaren uitsmeren en is het toch goedkoper."

Klaruw werkt al jarenlang voor de gemeente Haaksbergen. Het bedrijf hanteert meerdere zelf ontwikkelde wegdekreparatietechnieken en machines, afhankelijk voor de ernst en oorzaak van de schade. In Haaksbergen maakt Klaruw meestal gebruik van Overseal Banding, een systeem voor het repareren van kleine scheuren, waarmee de levensduur van de weg aanzienlijk verlengd wordt. Met een heteluchtlans worden kleine scheuren, naden of voegen eerst droog- en schoongeblazen. Daarna dichten de medewerkers de scheur af met een rubberhoudend bitumenproduct. Over het eindresultaat is Ossel zeer te spreken. Ook vindt hij prettig dat een bedrijf zoals Klaruw zelfstandig kan werken en meedenkt over de handigste routing. Met de kwaliteit van zowel producten als van de dienstverlening loopt Klaruw nog steeds voorop in de markt, vindt Ossel, terwijl er de laatste jaren meer bedrijven zijn gekomen die zich op hetzelfde segment richten. Ook ontstaan er nieuwe technieken, die Ossel met veel belangstelling volgt en soms als pilot laat toepassen op proefstukjes weg.

Vervolgschade voorkomen

Preventief of kleinschalig asfaltonderhoud heeft absolute prioriteit voor Ossel in zijn wegbeheer. "Als ik een bezuiniging voor de kiezen krijg, ga ik die zodanig invullen dat ik zo min mogelijk vervolgschade krijg. Dan doe ik liever een reconstructie of grootschalig onderhoud wat later, maar ik ga niet op kleinschalig onderhoud bezuinigen. Dan loop ik achter de feiten aan." Komen er dan geen klachten van de politiek of van de inwoners?  "Dat is een bijkomend voordeel. Als je een weg kapot laat gaan, zien mensen dat dat een gevolg is van bezuinigingen." Maar in de praktijk komen er eigenlijk bijna nooit klachten over de staat van de wegen, heeft Ossel gemerkt, omdat het wegbeheer op orde is. "Het nadeel is dat we ook nooit complimenten krijgen. Kleinschalig onderhoud is redelijk onzichtbaar."

Financieel doet Haaksbergen het goed als het gaat om wegonderhoud per vierkante meter. "Het kost per vierkante meter ongeveer de helft van andere gemeenten", zegt Ossel die de cijfers van een groot aantal gemeenten met elkaar vergeleek. Hoe krijgt Haaksbergen dat voor elkaar? "Dat wij het zo efficiënt doen, is vooral omdat we korte lijntjes hebben en daardoor snel actie kunnen ondernemen. Zo kunnen we vervolgschade voorkomen en zo lang mogelijk doen met de wegen die we hebben. Dat is bovendien duurzaam. Als je wegen kapot laat gaan, moet je later meer doen. Dat is niet duurzaam."