Ambtelijke samenwerking zwaar discussiepunt in raad


Bij het vervolg van de raadsvergadering op woensdag 24 juni bleef de raad lang stil staan bij de ambtelijke samenwerking. Een principiele zaak die uiteindelijk gaat over de zelfstandigheid van Zandvoort, zo werd gezegd.

Bij het onderwerp Huisvestingsverordening hekelde de heer Toonen het beperkte regionale karakter van de Verordening. Juist goed, aldus VVD-er Kramer; `koudwatervrees' reageerde Toonen.
De raad kon verder goed leven met de verordening. Wethouder Challik gaf in antwoord op vragen van raadsleden aan dat zij met de bezitter van de sociale woningvoorraad in Zandvoort, de Amsterdamse corporatie De Key, in gesprek is over de toekomst van dit bezit.

Voorjaarsnota
Wethouder Bluijs schetste het meeste actuele beeld van de financiele positie: iets minder ongunstig dan eerder gedacht.

Op Gemeentebelangen Zandvoort (GBZ) na - die fractie vindt dat er nog te weinig keuzes worden gemaakt - waren de raadsfracties redelijk tevreden met het voorgenomen beleid en de voorgenomen bestedingen. Er waren onderwerpen die de leden bezig houden, waaronder de Blauwe Tram, het project
watertoren, de boomverzorging, de startersleningen, de opvang van dakloze jongeren.
Mevrouw Goeransson (VVD) zou liever een aantal onderwerpen eerst in de Kerntakendiscussie aan de orde willen hebben gehad. Zij vindt deelname daaraan niet meer zinvol.
De Voorjaarsnota werd met een flinke meerderheid aangenomen.

Ambtelijke samenwerking
De raad was blij dat het college geluisterd had naar de fracties die in de commissie zeiden dat er meer opties onderzocht moeten worden dan het college voorstelde; dus ook een variant zonder uitbreiding van de huidige samenwerking met Haarlem, die nu alle taken op het gebied van het sociaal
domein voor Zandvoort verzorgt..

De houding in de raad bleef echter nog kritisch en er werd gevraagd om een grotere burgerbetrokkenheid.

De VVD heeft de vrees dat we op een bestuurlijke fusie met Haarlem aankoersen en wil uit strategische overwegingen meer samenwerkingspartners in beeld brengen.
De PvdA zou onder meer veel meer inbreng van de bevolking willen, maar is niet principieel tegen.
GBZ ziet het gevaar dat Zandvoort niet meer terug kan, het proces gaat sluipenderwijs verder. Wat is nu eigenlijk het probleem? Raadslid Demmers stelt een referendum voor. Dat idee (of iets vergelijkbaars) vindt weerklank bij meer raadsleden.
Het CDA stelt dat het nog `geen gelopen race' is, maar wil pas oordelen als er meer informatie is. Zij zal dan letten op de kosten en de kwaliteit van de dienstverlening.
Sociaal Zandvoort kijkt naar de gevolgen voor de burger.
De Ouderenpartij Zandvoort zou het liefst eerst weten hoe de evaluatie samenwerking Sociaal Domein financieel uitpakt, maar kan instemmen met verder onderzoek.

Wethouder Kuipers gaf aan dat Zandvoort al vanaf 2008 nadenkt over zijn toekomst. De organisatie `piept en kraakt', ook door bezuinigingen en taakverzwaringen. We moeten door, maar het is goed om alle reele opties nu te onderzoeken.
Een wijzigingsvoorstel van de VVD, om ook de samenwerking met bijv. Bloemendaal en Heemstede te onderzoeken, raadde hij af. Dat zou onder meer de opgebouwde relatie met Haarlem schaden. Het voorstel haalde het niet; de coalitiepartijen waren tegen.

Met de coalitiepartijen, de PvdA en Sociaal Zandvoort als voorstemmers werd besloten nu drie opties uit te werken, waarna het college een vervolgstap kan doen.