Internationale Cittaslow-erkenning voor project Gemeente Vaals


Cittaslow

Op zaterdag 20 juni jl. vond in het Italiaanse Abbiategrasso de internationale vergadering van het wereldwijde Cittaslow-netwerk plaats.

De gemeente Vaals, vertegenwoordigd door burgemeester R.L.T. van Loo, werd bij die gelegenheid onderscheiden met de Social Cohesion Award voor haar project "Intern facilitair bedrijf". Deze internationale prijs in het kader van Cittaslow International Project Prize 2015 werd toegekend door het
Cittaslow International Scientific
Committee. Vaals is daarmee een van zes Cittaslow-gemeenten, die een prijs in de wacht sleepten voor een genomineerd project. Een prachtige erkenning, waarmee de gemeente Vaals zich weet te onderscheiden binnen het netwerk van 200 Cittaslowgemeenten.

De jury van het internationale wetenschappelijk bureau van Cittaslow motiveerde de toekenning van de award als volgt: "De gemeente Vaals heeft met het project "Intern facilitair bedrijf" een innovatief systeem opgezet om mensen die tijdelijk een uitkering ontvangen intensief te begeleiden".
Burgemeester van Loo is trots op de onderscheiding: "Deze prijs bewijst eens te meer dat wij niet alleen zeggen dat we Cittaslow zijn, maar dat we het ook in praktijk brengen. Het zit gewoon in ons DNA. Dat ons project daarmee ook internationaal de aandacht trekt, motiveert ons nog meer om te
blijven werken aan de kwaliteit van leven in Vaals voor alle inwoners."

Het project Intern facilitair bedrijf, dat op 1 april jongstleden van start ging, werd opgezet in samenwerking met regionale sociale dienst Pentasz Mergelland. Het is een soort interne klussendienst die bemenst wordt door mensen met een WWB (bijstands)-uitkering. Deelnemers aan het project
werken met behoud van uitkering voor maximaal twee keer een half jaar bij de gemeente. Zij krijgen binnen de gemeente een werkervaringsplek (van administratieve aard) en worden daarbij intensief begeleid, via trainingen, het zoeken naar geschikte vacatures en hulp bij sollicitaties.

Het doel is deze mensen op termijn naar een betaalde functie elders te laten doorstromen. De gemeente Vaals neemt daarmee haar verantwoordelijkheid voor het bevorderen van de arbeidsparticipatie.