Voedingscentrum maakt groente eten makkelijk


Elke dag groente eten is goed voor de gezondheid. Het verlaagt de kans op chronische ziekten. 66% van de Nederlanders die gezond willen eten, let erop dat hij genoeg groente eet. In de praktijk zien we dat het lastig kan zijn om de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram te halen. Terwijl 82% van
de Nederlanders groente wel lekker vindt. Het Voedingscentrum maakt het mensen makkelijker om de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente per dag te eten met het nieuwe kookboek "Groente".
Groente levert belangrijke vitaminen, mineralen en vezels. Het eten van groente biedt veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2.

Groente mag de hele dag

Niet alleen groente eten bij de warme maaltijd, maar juist ook op andere momenten van de dag, maakt het makkelijker om de aanbevolen 200 gram te halen. Het kookboek "Groente" laat zien dat groente ook heel geschikt is om bij het ontbijt, de lunch, tussendoor en als hapje te eten. In het boek
staan tal van suggesties om groente te eten door de dag heen, bijvoorbeeld op brood, door de soep, als bijgerecht of in een sapje.

Er staan 62 smakelijke recepten in voor de lunch, warme maaltijd of als hapje tussendoor, zoals aubergine-tapenade, pompoensoep, paprikasandwich met kip en Marokkaanse stoofschotel met pastinaak. De gerechten zijn eenvoudig te bereiden, ook voor mensen die inspiratie zoeken om lekker te koken
met groente.

Duurzaamheid

Naast recepten en tips bevat het boek handvatten om duurzaam groente te eten. Er is ruim aandacht voor groente van het seizoen en keurmerken, maar ook hoe je groente langer kunt bewaren. Daarnaast is er een handige Groentewijzer opgenomen. Daarin staat van veel verkochte groenten hoeveel je
nodig hebt bij inkoop. Ook lees je hoelang en wanneer ze in het seizoen zijn en hoe je ze het beste kunt bewaren. Daarnaast is meer te lezen over hoe je veilig omgaat met groente tijdens het kopen, koken en bewaren en hoe je zorgt dat je minder verspilt.

Het boek is te bestellen voor EUR12,95 in de webshop van het Voedingscentrum.

Bronnen

GfK 2011, Dagelijks eten (pdf, 3,2 Mb)
Schuttelaar & Partners en Market Response 2014, Duurzaamheidskompas