Ministerraad van 25 juni 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 25/06/2015

De ministerraad vergaderde op donderdag 25 juni 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

Tijdens de persconferentie heeft de eerste minister de belangrijke beslissingen onderstreept die de ministerraad vanmorgen genomen heeft.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigde aan dat de regering beslist heeft om de inzet van maximum 160 militairen te behouden voor de bewaking van de sites met dreigingsniveau 3, dit in het kader van de steun van Defensie aan de politie voor bewakingsopdrachten. De
laatste evaluatie van het Cooerdinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) verlaagde immers het dreigingsniveau van sommige sites van 3 naar 2 (zoals bijvoorbeeld de federale overheidsdiensten of de Europese instellingen).

Minister van Zelfstandigen Willy Borsus ging vervolgens dieper in op de maatregel voor de zelfstandigen die hun activiteit willen verminderen om voor een naast familielid te zorgen. Die zelfstandigen kunnen onder bepaalde voorwaarden een uitkering en een vrijstelling van betaling van sociale
bijdragen genieten.

Tot slot stelde minister van Justitie Koen Geens de voorontwerpen voor die als doel hebben de werking van justitie te verbeteren en te moderniseren op het vlak van het burgerlijk procesrecht (tweede lezing) en van de strafprocedure (eerste lezing). Zie de presentatie van de minister in
bijlage.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:


Documenten in bijlage:

* Presentatie_Justitieplan_N.pdf (732.6Kb)

* Tussenkomst van Finexpo in aanvragen voor exportkrediet

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem om vier aanvragen voor exportkrediet goed te keuren.

* Verlaagd tarief inzake accijnzen voor aardgas dat gebruikt wordt door bepaalde bedrijven

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerpamendement goed op de programmawet betreffende het verlaagde accijnstarief voor bedrijven met een "energiebeleidsovereenkomst" of een "accord de branche".

* Aanpassing van de btw-regels voor internationale transacties

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een voorontwerp van wet goed waarbij alle internationale transacties tussen een hoofdhuis en een filiaal sowieso onderworpen zijn aan btw wanneer een van beide behoort tot een btw-eenheid.
* Voorontwerp van wet houdende wijzigingen van het strafrecht en de strafvordering en houdende diverse bepalingen inzake justitie

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Justitie Koen Geens een voorontwerp van wet goed dat het strafrecht en de strafvordering wijzigt.

* Wijziging van de modaliteiten van de financiering van het Schadeloosstellingsfonds voor asbestslachtoffers

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Zelfstandigen Willy Borsus een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de financiering aanpast van het Schadeloosstellingsfonds voor asbestslachtoffers door het globaal financieel beheer voor zelfstandigen.

* Statuut van mantelzorgers voor de zelfstandigen

De ministerraad keurt drie ontwerpen van koninklijk besluit goed die de hervorming beogen van het statuut van de zelfstandige mantelzorgers, in het kader van het Familieplan.

* Diverse bepalingen inzake het sociaal statuut van de zelfstandigen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Zelfstandigen Willy Borsus en minister van Sociale Zaken Maggie De Block een voorontwerp van wet goed houdende diverse bepalingen inzake het sociaal statuut van de zelfstandigen.

* Nieuwe verstrekkingen voor de specialisten die de permanentie spoedgevallen waarnemen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed rond de creatie van vier nieuwe verstrekkingen voor alle specialisten die in de overgangsregeling de permanentie spoedgevallen waarnemen.

* Vrijstelling van werknemersbijdragen in de sector van de koopvaardij, de zeesleepvaartsector en de sector van de baggerwerken op zee

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block twee ontwerpen van koninklijk besluit goed die de vrijstelling verlengen van werknemersbijdragen in de sector van de koopvaardij en de zeesleepvaartsector
en die vrijstelling uitbreiden tot de sector van de baggerwerken op zee.

* Aanstelling van hypotheekbewaarders bij de FOD Financien

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de huidige selectieprocedure voor de hypotheekbewaarders bij de federale overheidsdienst Financien verlengt.

* Verlenging van de contracten voor de levering van gas en elektriciteit voor de gebouwen van de federale overheidsdiensten

De ministerraad gaat op voorstel van minister belast met de Regie der gebouwen Jan Jambon akkoord met de verlenging in 2016 van de bestaande contracten voor de levering van gas en elektriciteit en aanverwante diensten voor de gebouwen en installaties van de federale overheidsdiensten en
andere federale instellingen.

* Overheidsopdracht voor Defensie

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met het opstarten van een overheidsopdracht voor het afsluiten van een open meerjarige overeenkomst van onbepaalde duur voor het onderhoud en de herstellingen van communicatiemateriaal Harris, de
verwezenlijking van hardware- en software-evoluties en de bestelling van accessoires, losse onderdelen, vormingen en technische bijstand (Maint Harris Radio).

* Overheidsopdrachten Veiligheid en Binnenlandse Zaken

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon twee dossiers goed met betrekking tot overheidsopdrachten voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken.

* Aanwijzing van een lid van de Federale Politieraad

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van minister van Justitie Koen Geens een ontwerp van koninklijk besluit goed rond de aanwijzing van een lid van de Federale Politieraad.

* Aanstelling van de leden en van de voorzitter van de Academische Raad op het vlak van pensioenen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine en van minister van Zelfstandigen Willy Borsus twee ontwerpen van koninklijk besluit goed met betrekking tot de aanstelling van de leden en de voorzitter van de Academische Raad op het vlak van pensioenen.

* Technische modaliteiten van de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

De ministerraad keurt een ontwerp van koninklijk besluit goed in uitvoering van de programmawet van 2015 en met betrekking tot de invoering van een aanwezigheidsregistratie in de vleessector, die op 10 juni 2015 in de commissie Sociale Zaken van de Kamer werd goedgekeurd.

* Justitie: voorontwerp van wet houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht - tweede lezing

Op voorstel van minister van Justitie Koen Geens keurt de ministerraad in tweede lezing het voorontwerp van wet houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht goed. Het voorontwerp werd aangepast aan het advies van de Raad van State.

* Steun van Defensie aan de politie voor bewakingsopdrachten

Op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat de ministerraad akkoord met het behoud van de inzet van militairen op het terrein, in het kader van het protocolakkoord betreffende de steun van Defensie aan de geintegreerde politie voor bewakingsopdrachten.

* Toestemming voor twee offshore windparken om zich aan te sluiten op een onshore elektriciteitsnet

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Energie Marie Christine Marghem twee ontwerpen van koninklijk besluit goed die twee offshore windparken toestemming geeft om zich rechtstreeks aan te sluiten op het Elia-netwerk aan de kust.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden